Liofilizowane owoce Jest 14 produktów.

Pokazuje 1 - 14 z 14 elementów
Pokazuje 1 - 14 z 14 elementów

Co to jest liofilizacja żywności?

Spośród różnych sposobów utrwalania żywności najlepsze efekty daje liofilizacja. Jest to proces suszenia sublimacyjnego polegającego na wymrażaniu wody. Samo rozwiązanie stworzono w Stanach Zjednoczonych jeszcze przed wybuchem II wojny światowej, a pierwszym liofilizowanym produktem była kawa. Na większą skalę proces ten wykorzystano podczas działań wojennych. W kolejnych latach liofilizowana żywność dalej była wykorzystywana przez różne armie świata jako racje żywnościowe, jednak coraz częściej znajdowała też zastosowania cywilne - chociażby jako pożywienie dla kosmonautów czy alpinistów. Dziś liofilizowana żywność obok zastosowań specjalnych coraz częściej jest wykorzystywana przez zwykłych ludzi, ceniących sobie zdrową i pełnowartościową żywność.

Ograniczona popularność liofilizacji wynika ze stosunkowo wysokich kosztów samego procesu. Jest to skutek znacznego skomplikowania niezbędnych urządzeń oraz stosunkowo dużego zużycia energii. Dlatego też do tej pory dużo powszechniejsze są inne metody konserwacji żywności. Podkreślić jednak jeszcze raz należy, że liofilizacja ma nad nimi jedną zasadniczą przewagę - nie niszczy naturalnych witamin i składników mineralnych, jest więc dużo zdrowsza!

Czy liofilizowane owoce są zdrowe?

Największą zaletą liofilizacji jest fakt, że podczas tego procesu produkty, np. owoce nie są poddawane działaniu wysokich temperatur i w zasadzie ze swojego składu tracą jedynie wodę. Ma to olbrzymie znaczenie z punktu widzenia zdrowia, gdyż sprawia, że owoce po procesie liofilizacji zawierają praktycznie te same składniki odżywcze, co przed nim. Co ważne, liofilizacja nie niszczy zarówno białek, węglowodanów i tłuszczów, jak i witamin, składników mineralnych czy polifenoli. Warto też pamiętać, że w trakcie procesu liofilizacji nie dodaje się do produktów żadnych dodatkowych składników chemicznych, a poddana jej żywność jest doskonale zabezpieczona przed zepsuciem.
Liofilizowane owoce mogą więc być doskonałym i zdrowym zamiennikiem świeżych owoców - oczywiście, gdy nie mamy do nich dostępu.

Do czego można wykorzystać liofilizowane owoce?

Wykorzystanie liofilizowanych owoców wynika przede wszystkim z ich właściwości. Podczas wymrażania tracą one większość masy, dzięki czemu są bardzo lekkie i łatwe w transporcie. Znakomicie nadają się więc do zastosowań turystycznych. Zabrane do plecaka liofilizowane owoce znakomicie sprawdzą się jako przekąska podczas długich marszów, wspinaczek, spływów kajakowych czy wycieczek rowerowych.
Owoce liofilizowane doskonale nadają się także jako uzupełnienie codziennej zdrowej diety. Warto podkreślić, że szczególnie przydatne mogą się one okazać w okresie jesienno-zimowym, gdy trudno o świeże owoce. Liofilizowane truskawki, maliny czy jeżyny znakomicie poprawią nam wtedy nastrój swoim smakiem i wyglądem oraz zadbają o odpowiedni poziom witamin i mikroelementów w organizmie. Liofilizowane owoce z racji niewielkiej wagi nie sprawiają trudności w przechowywaniu. Należy jednak pamiętać, czy zawsze były szczelnie zamknięte i nie narażone na kontakt z wodą czy wilgocią. W przeciwnym razie dużo szybciej ulegną zepsuciu.

Liofilizowane owoce w sklepie DrPelc

Szeroki wybór liofilizowanej żywności - owoców i warzyw znajdziesz w naszym ekologicznym sklepie Dr Pelc! Poznaj najpopularniejsze z przygotowanych przez nas produktów!

Liofilizowana aronia

Dodana do koktajli, dżemów czy konfitur nada im niesamowity i mocny kolor oraz niepowtarzalny smak. Aronia to też najlepsze na świecie źródło witaminy P oraz wielu innych mikroelementów.

Liofilizowana żurawina

Znakomicie sprawdzi się jako przekąska lub dodatek do muesli, płatków, deserów czy herbaty. Liofilizowana żurawina zawiera mnóstwo witamin i mikroelementów, które sprawiają, że powinniśmy ją jeść szczególnie w okresie jesienno-zimowym.

Liofilizowane truskawki

Liofilizowane truskawki znakomicie przypominają smak lata w nawet najmroźniejsze dni. Doskonale nadadzą się jako dodatek deserów czy innych słodkich dań. Co więcej, liofilizowane truskawki, to też źródło przeciwutleniaczy, składników mineralnych i dużych ilości witaminy C - tak potrzebnej jesienną i zimową porą!

Liofilizowane jagody acai

Liofilizowane jagody acai doskonale sprawdzają się jako składnik pysznych koktajli i jako dodatek do muesli czy jogurtów. Mimo, że zawierają sporo kalorii, to jeszcze więcej jest w nich witamin (A, B, C i E) mikroelementów i błonnika!

Liofilizowana jeżyna

Podobnie jak większość innych owoców, liofilizowana jeżyna doskonale sprawdzi się jako dodatek do najróżniejszych dań, zwłaszcza tych przyrządzanych jesienią i zimą. Poza smakiem daje ona także mnóstwo witamin i minerałów!

Liofilizowana jagoda

Bogata w przeciwutleniacze, witaminy A, B, C i PP oraz liczne minerały, takie jak miedź, cynk i selen znakomicie sprawdzi się jako dodatek do koktajli, deserów czy galaretek owocowych.

Liofilizowany jarmuż

Liofilizowany jarmuż jest wyjątkiem w tej grupie, gdyż on akurat lubi zimę. W swojej liofilizowanej formie doskonale sprawdzi się w każdej porze roku, jako dodatek do najróżniejszych potraw - sałatek, surówek, koktajli, kotletów mielonych czy zup. Co więcej, jest on też bardzo zdrowy - zawiera mnóstwo wapnia czy witamin - A i C.

Zapraszamy do zapoznania się z naszą bogatą ofertą liofilizowanych owoców.