Kasztany jadalne Jest 3 produktów.

Pokazuje 1 - 3 z 3 elementów
  • 22,99 zł
    5 Oceny

    Płatki kasztanowe  Płatki kasztanowe właściwości Płatki kasztanowe przepisy Płatki kasztanowe informacje Płatki kasztanowe wartości odżywcze

    22,99 zł
    W magazynie
  • 22,99 zł
    2 Oceny

    Mąka kasztanowa  Mąka kasztanowa przepisy Mąka kasztanowa informacje Mąka kasztanowa wartości odżywcze

    22,99 zł
    W magazynie
  • 19,99 zł
    3 Oceny

    Kasztany jadalne  Kasztany jadalne właściwości Kasztany jadalne przepisy Kasztany jadalne informacje Kasztany jadalne wartości odżywcze

    19,99 zł
    W magazynie
Pokazuje 1 - 3 z 3 elementów

Kasztany jadalne

Kasztany jadalne przez długie lata obecne były w polskiej świadomości na podobnym poziomie, jak małże czy żabie udka - każdy wiedział, że coś takiego się je, ale mało kto miał okazję (i ochotę) spróbować. Na szczęście w ostatnich latach takie podejście uległo zmianie i kasztany jadalne w różnych formach coraz częściej trafiają na restauracyjne czy domowe stoły jako nietypowa przekąska, ciekawy dodatek czy nawet wyrafinowane danie główne. Ten słodkawy owoc zyskuje z roku na rok na popularności, warto więc dowiedzieć się o nim nieco więcej. W tym tekście pokrótce opowiemy o pochodzeniu kasztanów jadanych, ich właściwościach, możliwościach zakupu oraz najlepszych sposobach jak przygotować jadalne kasztany. Dlaczego? Bo bez takiego elementarza trudno będzie wykorzystać wszystkie właściwości tych bardzo ciekawych owoców.

Kasztan jadalny - skąd się wziął?

Kasztan jadalny (Castanea sativa) to potężne drzewo pochodzenia śródziemnomorskiego należące do rodziny bukowatych. Warto przy tym zaznaczyć, że nie jest ono spokrewnione z naszym rodzimym kasztanowcem (Aesculus hippocastanum). Kasztan jadalny w naturalnym środowisku może osiągnąć wysokość nawet czterdziestu metrów (jest więc większy od rodzimego kasztanowca), jego liście są z kolei pojedyncze (do 18 cm) i charakteryzują się podłużnym lancetowatym kształtem i ząbkowanymi brzegami. Kwiatostany kasztanów jadalnych charakteryzują się ciekawą luźną formą, osiągają długość około piętnastu centymetrów i posiadają jasny bladożółty lub zielonkawy kolor. Owoc kasztana jadalnego to orzech o wielkości około trzech centymetrów. Dwa lub trzy takie owoce pokryte są wspólną okrywą z kolcami co upodabnia je do rodzimych kasztanów. Okres dojrzewania kasztanów jadalnych przypada na jesień - głównie październik i listopad, warto przy tym zaznaczyć, że aby owoce dojrzały w pełni niezbędny jest długi okres dobrej pogody u schyłku lata. Jako ciekawostkę można dodać, że kasztan jadalny to roślina długowieczna - może żyć nawet do 500 lat. Najstarsze z dzisiaj rosnących drzew tego rodzaju pamiętają więc jeszcze czasy, gdy Francją rządził król, a na Półwyspie Apenińskim istniało wiele małych państw włoskich.
Ze swoich pierwotnych terenów kasztan jadalny wywędrował w czasach Imperium Rzymskiego. W tym czasie został on rozpowszechniony w Europie Zachodniej - głównie na terenie dzisiejszej Francji i Włoch oraz w Europie środkowej - m.in. na terenach dzisiejszych Węgier. Obecnie Kasztan jadalny jest powszechny w południowej Europie, Azji Mniejszej, północnej Afryce oraz na Kaukazie, tworząc nawet całe lasy kasztanowe.
Co ciekawe, nasadzane kasztany jadalne jako jedne z niewielu drzew pochodzących z basenie Morza Śródziemnego rosną także w chłodniejszym klimacie środkowej Europy, jednak są one na ogół bardziej ciekawostkami przyrodniczymi w parkach, ogrodach czy u prywatnych miłośników. Posadzenie kasztana jadalnego jest więc możliwe także w Polsce - wystarczy mieć ku temu odpowiednie warunki, gdyż jak wspomniano, na dłuższą metę kasztan jadalny nie zmieści się w mieszkaniu, ani nawet na balkonie. W umiarkowanym klimacie drzewo to nie rośnie co prawda tak mocno jak w cieplejszych okolicach, ale też na pewno nie przemarznie przy okazji pierwszych mrozów (choć oczywiście młode drzewka warto trzymać zimą w cieplejszym miejscu). W trakcie szczególnie ostrych zim, z temperaturą poniżej minus dwudziestu stopni Celsjusza - zwłaszcza w terenie odkrytym i wietrznym - warto je jednak dodatkowo zabezpieczyć przed zimnem. Samo posadzenie kasztana jadalnego to zresztą też nic trudnego, można do tego wykorzystać zarówno sadzonki, jak i zwykłe świeże kasztany.

Czy kasztany są jadalne? Czyli krótka historia kasztanów jadalnych

Odpowiedź na pytanie czy kasztany są jadalne jest na szczęście prosta: Oczywiście że tak! Kasztany są jadalne, ale tylko te... jadalne. Jak już wcześniej wspomniano, drzewo o nazwie kasztan jadalny nie jest niestety spokrewnione z naszym polskim kasztanowcem. Podobnie jest też z ich owocami. O ile te z kasztana jadalnego można spożywać - nawet na surowo - to te z kasztanowca nie nadają się do konsumpcji.
Właściwości owoców kasztana jadalnego znane już były w starożytności. Rzymianie nie przez przypadek chętnie sadzili te drzewa w różnych rejonach swego Imperium, gdyż zapewniały one pewne źródło względnie łatwego do przechowywania pożywienia. Nie inaczej było we wczesnym średniowieczu, gdy kasztany jadalne były powszechnie konsumowane przez wszystkie warstwy społeczeństwa. Od późnego średniowiecza popularność kasztanów słabła i owoce te coraz bardziej były utożsamiane z nizinami społecznymi. Warto przy tym zaznaczyć, że w wielu rejonach Europy Południowej były one prawie do XIX wieku podstawą zimowej diety osób mniej zamożnych. Negatywnie na spożycie kasztanów wpłynęły na pewno zarazy kasztanowe w XVII i XVIII w. które ograniczyły populację tego drzewa. Winna jest także coraz większa popularność ziemniaków i kukurydzy. Wraz z coraz mniejszym znaczeniem kasztanów w diecie prostych chłopów kasztany jadalne wróciły na dwory. Zaczęto przyrządzać z nich wykwintne przystawki czy desery (np. karmelizowane kasztany) i dodawać je do szeregu potraw.
We współczesnej Europie kasztany jadalne są dość popularne, ale całkowicie zatraciły swój charakter "chłopskiego jadła". Prawdziwymi "zagłębiami" kasztanów jadalnych pozostały Włochy i południowa Francja. Z tego drugiego rejonu (departament Ardeche) pochodzą zresztą najbardziej cenione owoce, a produkcja tamtejszych plantacji stanowi około 50% całości zbiorów kasztanów jadalnych we Francji. Bynajmniej więc najlepsze kasztany jadalne na pewno nie rosną na paryskim placu Pigalle - tam co najwyżej możemy zjeść ten przysmak w restauracji lub kupić go w sklepie.
Na ponowny rozkwit mody na kasztany jadalne wpływ ma z pewnością coraz większe zwracanie przez ludzi uwagi na zdrową i nieprzetworzoną żywność. Warto zaznaczyć, że obecnie spożywane owoce kasztana jadalnego nie różnią się od tych sprzed wieków, a niektóre drzewa z których zbiera się kasztany pamiętają jeszcze czasy sprzed ery elektryczności. Kasztany miały to szczęście, że w czasie powstawania przemysłowego rolnictwa mało kto o nich pamiętał. W związku z tym nie mamy dziś typowo przemysłowych krzyżówek tego owocu. Pozytywnie na popularność kasztanów jadalnych wpływa też oczywiście fakt, że są po prostu zdrowe, smaczne i nadają się dla ludzi w każdym wieku, nie będąc jednocześnie potrawą dla snobów serwowaną tylko w najdroższych restauracjach.

Kasztany jadalne - właściwości

Jeśli wiemy już skąd pochodzą kasztany jadalne i jaka jest ich historia, to warto przejść do najważniejszego - co mają one "w środku". Owoce kasztanów jadalnych bez wątpienia będą zdrowym i wartościowym uzupełnieniem każdej diety. Przede wszystkim dzięki wysokiej zawartości skrobi która w wysokiej temperaturze przekształca się w węglowodany złożone są one bogatym źródłem łatwo przyswajalnej energii (100 g suszonych kasztanów jadalnych to około 372 kcal) oraz zawierają sporo niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego błonnika. Warto przy tym dodać, że kasztany zawierają także niewielkie ilości białka (około 3,9 g/100 g) i tłuszczu (około 6,2 g/100 g). W związku z dużą zawartością potasu (600 mg/100 g), magnezu (45 mg/100 g) oraz wapnia 40 mg/100 g) warto polecić je szczególnie osobom aktywnym. Poza wymienionymi minerałami kasztany jadalne zawierają też spore ilości cynku, miedzi, magnezu i żelaza. Owoce te obfitują także w szereg ważnych dla człowieka witamin takich jak A, C, E i P oraz witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5 i B6).
Inną godną uwagi cechą kasztanów jadalnych jest ich naturalna bezglutenowość. Dzięki temu owoce te, oraz produkty z nich wytwarzane można polecić osobom na dietach bezglutenowych czy chorym na celiakię. Ponadto zawierają one także niezbędny dla kobiet w ciąży kwas foliowy oraz przeciwutleniacze - taniny i bioflawonoidy, które działają przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Skład kasztanów jadalnych sprawia, że można je polecić także osobom przemęczonym i narażonym na stres oraz cierpiących na choroby układu krążenia.
Na pewno więc owoce kasztana jadalnego warto spożywać nie tylko od święta. Znakomicie sprawdzą się one jako uzupełnienie zróżnicowanej diety dostarczając sporych ilości witamin, minerałów i składników odżywczych. Nie trzeba się też w ich przypadku bać olbrzymiej kaloryczności typowej dla orzechów. Zjedzenie nawet kilku kasztanów jako przekąski lub dodanie dwóch czy trzech łyżek płatków z tych owoców do sałatki nie zmieni dania w bombę kaloryczną, a na pewno dostarczy mnóstwo przyjemności i zdrowia!

Przygotowanie kasztanów jadalnych

Kasztany jadalne można spożywać na wiele sposobów - zarówno na surowo jak i po poddaniu obróbce termicznej. Co ważne, spore możliwości daje też bezglutenowa mąka z kasztanów jadalnych. Przygotowanie smacznych potraw z kasztanami jadalnymi nie jest sprawą trudną - należy tylko wiedzieć, jak je odpowiednio przyrządzić.
Nim jednak zaczniemy przyrządzać kasztany, to warto się dowiedzieć jak wybrać te "najlepsze". W przypadku Polski oczywiście praktycznie zawsze będziemy mieli do czynienia z owocami importowanymi. Wyjeżdżając za granicę możemy jednak nierzadko trafić na takie owoce sprzedawane na bazarach bądź w sklepach. W takich przypadkach kupując kasztany w całości zawsze warto zwrócić uwagę, czy ich skorupki są całe i nie posiadają ubytków czy przebarwień. Dodatkowo nic w kasztanie nie może "stukać", a sam owoc powinien być dość ciężki ("dobry" kasztan wrzucony do wody utonie, jeśli utrzymuje się on na powierzchni, to najpewniej jest robaczywy lub zepsuty). Surowe jadalne kasztany można przechowywać przez pewien czas z suchym i chłodnym miejscu (najlepiej w lodówce), jednak też niezbyt długo (około tygodnia). Jeśli chcemy spożyć te owoce w późniejszym terminie, to najlepiej je zamrozić - uprzednio nacinając by nie pękły.
Warto zwrócić uwagę, że różne kraje wykształciły swoje własne zwyczaje kulinarne dotyczące kasztanów. We Francji poza popularnymi ulicznymi pieczonymi kasztanami spożywa się je także w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Owoce te są w tym wypadku składnikiem farszu tradycyjnego pieczonego indyka. U naszych zachodnich sąsiadów dużą popularnością cieszy się z kolei aromatyczna zupa z kasztanów jadalnych. Z kolei na Węgrzech i Słowacji popularna jest przetarta masa z kasztanów jadalnych w postaci puree którą jada się świeżą lub surową jako dodatek do deserów, lodów czy też mięs.

Jak upiec jadalne kasztany?

Z pewnością najbardziej znanym w Polsce sposobem przyrządzenia kasztanów jadalnych jest ich upieczenie. Obowiązujące przy tym zasady nie są trudne, można je zasadniczo streścić w trzech krokach:
1. Przygotowanie - kasztany jadalne należy opłukać ciepłą wodą, a następnie naciąć ich skorupkę nożem (najlepiej w "X" od strony czubka).
2. Pieczenie - nacięte kasztany jadalne należy równomiernie rozłożyć na blasze i włożyć do rozgrzanego do około dwustu stopni Celsjusza piekarnika na mniej więcej piętnaście minut.
3. Podanie - po upieczeniu kasztany należy delikatnie przestudzić i najlepiej podawać je jeszcze ciepłe jako zakąska.
Piekąc jadalne kasztany należy zawsze pamiętać o ich nacięciu - w przeciwnym razie mogą one wybuchnąć. Dodatkowo zabieg ten ułatwia spożycie, gdyż dzięki nacięciu łatwiej dostać się do miąższu kasztana. Warto przy tym dodać, że wraz ze studzeniem obdarcie owocu z twardej skorupki będzie coraz trudniejsze, choć nie wierzymy, by jakikolwiek kasztan leżał tak długo na talerzu, by zdążył wystygnąć...
Ciekawą alternatywą dla wielbicieli pieczonych kasztanów jest ich prażenie (bo nie zawsze piekarnik jest pod ręką). W tym przypadku postępujemy podobnie jak przy pieczeniu, z tą różnicą, że nacięte owoce wrzucamy na patelnię i smażymy pod przykryciem przez około dziesięć minut. Kolejne czynności wykonujemy dokładnie tak samo jak przy pieczeniu.
W naszym sklepie kupisz kasztany jadalne w suszonej formie, które przed upieczeniem należy tylko namoczyć na jakiś czas w wodzie.

Inne potrawy z kasztanów jadalnych

Oczywiście pieczone kasztany jadalne to nie jedyna "forma" spożywcza tych owoców. Bardzo duże możliwości daje wytwarzana z nich mąka. Można przy tym wykorzystać ją jako podstawę potraw, bądź jedynie dodatek do tradycyjnej mąki pszennej, czy jakiejkolwiek innej. W pierwszym przypadku mąka z kasztanów jadalnych znakomicie sprawdzi się w naleśnikach, muffinach, gofrach czy makaronach. Dzięki niej nabiorą one słodkiego smaku, orzechowego aromatu oraz brązowego koloru, co predysponuje je do podawania jako desery ze słodkimi dodatkami, albo też jako dodatek do dań pikantnych czy mięsa. Warto przy tym jednak pamiętać, że jeśli mąką z kasztanów jadalnych całkowicie zastąpiliśmy mąkę tradycyjną, to uzyskane ciasto na pewno nie wyrośnie aż tak jak normalnie.
Wykorzystując aromatyczną mąkę z jadalnych kasztanów można także przyrządzić pyszne ciasta czy też chleb. W takich przypadkach w większości przepisów miesza się inne mąki z tą wykonaną z kasztanów (bezglutenowcy uważajcie!). Taki dodatek nadaje wypiekom charakterystycznego słodko-orzechowego posmaku i zapachu oraz ładnego koloru. Ciasta z dodatkiem mąki z kasztanów jadalnych znakomicie sprawdzą się szczególnie w połączeniu z korzeniami, orzechami czy czekoladą.
Płatki z kasztanów jadalnych również posiadają wiele zastosowań kulinarnych. Można je spożywać jako smaczną i zdrową przekąskę w formie nieprzetworzonej lub też jako dodatek do różnych dań. I tak płatki z kasztanów jadalnych można dodać do jogurtu czy musli lub też posypać nimi sałatkę czy dowolny deser. Jednak nie tylko w lekkich daniach produkt ten znajdzie zastosowanie. Aromatyczne i słodkie płatki z jadalnych kasztanów znakomicie podkreślą też smak pieczonych mięs, a w szczególności dziczyzny i drobiu. Można je przy tym wykorzystać jako dodatek do sosu własnego, czy też element farszu np.: gęsi.
Spożywanie kasztanów jadalnych może więc przybrać najróżniejsze formy. Wszystko zależy przy tym od naszej fantazji i umiejętności kucharskich. W każdym przypadku kasztany jadalne stanowić będą zdrowy i niskokaloryczny element zróżnicowanej diety. Co ważne, kasztany jadalne są przy tym smaczne i łatwe w użyciu. Mamy więc do czynienia z produktem idealnym - gdyż zarówno smacznym jak i zdrowym. Na szczęście połączenie to nie jest też kłopotliwe dla portfela - cena kasztanów jadalnych jest bowiem z pewnością do zaakceptowania w porównaniu z innymi owocami tego typu.

Kasztany jadalne w sklepie DrPelc

W delikatesach DrPelc można kupić kasztany jadalne w trzech najpopularniejszych formach. Nabyć można więc nie tylko całe suszone owoce, ale też mąkę oraz płatki z kasztanów jadalnych. Wszystkie owoce pochodzą z naturalnych upraw z terenu Włoch, co gwarantuje najwyższą jakość produktu. Warto przy tym dodać, że ekologiczne plantacje na których zbierane są kasztany posiadają certyfikat PL-EKO-03. Owoce suszone oraz płatki z kasztanów jadalnych sprzedawane są w opakowaniach po 250 g, z kolei mąkę kupić można w torbach 500 g. Gwarantujemy przy tym, że sprzedawane przez nas kasztany jadalne są świeże i pochodzą z bieżących dostaw. Staramy się też, by cena kasztanów jadalnych była jak najbardziej przystępna dla naszych klientów. Jedzmy więc kasztany! Na zdrowie!

Kasztany jadalne, nazywane często maronami, pierwotnie na kontynencie europejskim występowały jedynie na południe od Alp. Zajadali się nimi już starożytni Rzymianie i to właśnie dzięki nim, słodki smak kasztanów poznali mieszkańcy Europy zachodniej oraz środkowej. Oczywiście kasztany jadalne, w żaden sposób nie są spokrewnione z dobrze znanymi nam kasztanami, które rosną w naszych ogrodach czy parkach. Kasztan jadalny najlepiej czuje się w ciepłym klimacie, z tego też powodu największymi specjalistami w ich uprawie są Włosi i Francuzi. Ale w kasztanach kochają się również Słowacy oraz Węgrzy, znani z zamiłowania do słodkich deserów, a kasztan jadalny idealnie sprawdza się jako składnik ich wspaniałych wyrobów cukierniczych. Aktualnie kasztan jadalny wkracza do polskich domów i cieszy się co raz większą popularnością nie tylko wśród amatorów zdrowej, ekologicznej żywności, ale również i wśród cenionych szefów kuchni. Jak zatem smakuje kasztan jadalny? Jedni mówią, że trochę jak migdały inni natomiast, że w smaku przypomina bób. Jedno jest pewne, kasztan jadalny jest słodki w smaku, lekko orzechowy, ale aby to jednoznacznie stwierdzić należy go wcześniej spróbować. W naszych delikatesach możecie Państwo poznać trzy główne produkty z kasztanów jadalnych, które towarzyszą mieszkańcom innych krajów już od dziesiątek lat, a może nawet dłużej. Kasztany suszone, najlepsze do prażenia czy gotowania. Wspaniałe jako przekąska, przystawka, a nawet wyrafinowane danie główne. Ze startych suszonych kasztanów uzyskujemy pyszną, słodką i co najważniejsze bezglutenową mąkę. Dzięki jej słodyczy, można zrezygnować ze znacznej części słodkich dodatków w naszych wypiekach czy deserach. Z kasztanów jadalnych otrzymujemy również wspaniałe płatki, które nie tylko sprawdzą się jako dodatek do musli. Płatki kasztanowe, podobnie jak całe kasztany, to wspaniały składnik farszów nie tylko do dań słodkich, ale przede wszystkim dań mięsnych (np. gęsi faszerowanej). Oprócz walorów czysto kulinarnych, kasztany jadalne są niskokaloryczne i nie zawierają dużo tłuszczu. Bogate w minerały i witaminy. A więc...czas na kasztany!