Oleje Jest 10 produktów.

Pokazuje 1 - 10 z 10 elementów
  • 17,99 zł
    35 Oceny

    Olej kokosowy virgin Olej kokosowy virgin właściwości Olej kokosowy virgin przepisy Olej kokosowy virgin informacje Olej kokosowy virgin wartości odżywcze

    17,99 zł
    W magazynie
  • 11,99 zł
    3 Oceny

    Olej kokosowy bezzapachowy Olej właściwości Olej przepisy Olej informacje Olej wartości odżywcze

    11,99 zł
    W magazynie
  • 8,99 zł
    28 Oceny

    Olej kokosowy bezzapachowy Olej kokosowy bezzapachowy właściwości Olej kokosowy bezzapachowy przepisy Olej kokosowy bezzapachowy informacje Olej kokosowy bezzapachowy wartości odżywcze

    8,99 zł
    W magazynie
  • 16,99 zł
    4 Oceny

    Masło ghee Masło ghee właściwości Masło ghee informacje Masło ghee wartości odżywcze

    16,99 zł
    W magazynie
  • 16,99 zł

    Olej sezamowy  Olej sezamowy właściwości Olej sezamowy przepisy Olej sezamowy informacje Olej sezamowy wartości odżywcze

    16,99 zł
    W magazynie
  • 19,99 zł

    Olej z czerwonej palmy Olej z czerwonej palmy właściwości Olej z czerwonej palmy przepisy Olej z czerwonej palmy informacje Olej z czerwonej palmy wartości odżywcze

    19,99 zł
    W magazynie
  • 33,99 zł
    1 Oceny

    Olej z pestek dyni  Olej z pestek dyni właściwości Olej z pestek dyni przepisy Olej z pestek dyni informacje Olej z pestek dyni wartości odżywcze

    33,99 zł
    W magazynie
  • 17,99 zł
    4 Oceny

    Oliwa z oliwek  Oliwa z oliwek właściwości Oliwa z oliwek przepisy Oliwa z oliwek informacje Oliwa z oliwek wartości odżywcze

    17,99 zł
    W magazynie
  • 29,99 zł
    4 Oceny

    Olej konopny Olej konopny właściwości Olej konopny przepisy Olej konopny informacje Olej konopny wartości odżywcze

    29,99 zł
    W magazynie
  • 14,99 zł
    1 Oceny

    Olej słonecznikowy  Olej słonecznikowy właściwości Olej słonecznikowy przepisy Olej słonecznikowy informacje Olej słonecznikowy wartości odżywcze

    14,99 zł
    W magazynie
Pokazuje 1 - 10 z 10 elementów

Co to są ekologiczne oleje roślinne?

Jeśli szukać definicji, to za oleje roślinne uznaje się wszystkie substancje o konsystencji oleistej, które można pozyskać z dowolnej rośliny. Określenie takie często zawęża się po prostu do ciekłych tłuszczów pochodzenia roślinnego. Nim jednak stworzono definicje, oleje roślinne wykorzystywane były przez człowieka jako ważny element diety. Co ważne, w niektórych regionach - np. basenie Morza Śródziemne są one uznawane za podstawę lokalnej kuchni.

Oleje uzyskiwane są z różnych części roślin - nasion, pestek, kiełków czy też całych owoców i są niezbędne dla zdrowego funkcjonowania naszego organizmu. Obecnie ekologiczne oleje roślinne znajdują dziesiątki zastosowań, nie tylko zresztą kulinarnych. Zawsze warto jednak zwracać uwagę na pochodzenie produktów, gdyż jedynie odpowiednio produkowane oleje ekologiczne gwarantują najwyższą jakość i zdrowie!

Do czego stosuje się oleje ekologiczne?

Ekologiczne oleje roślinne znajdują bardzo różnorodne zastosowania. Oczywiście najczęściej wykorzystuje się je w kuchni. Warto przy tym zwrócić uwagę, na różnych charakter olejów tłuczonych tradycyjnie na zimno (Virgin) i olejów rafinowanych. Pierwsze z nich zachowują aromat i smak rośliny, z której zostały wytworzone. Dlatego też znakomicie nadają się one do spożywana na zimno. Z kolei oleje rafinowane przeznaczone są do smażenia czy pieczenia, gdyż wytrzymują działanie wysokich temperatur.
Paleta zastosowań kulinarnych ekologicznych olejów roślinnych jest niezwykle szeroka. Te tłoczone na zimno - np. z oliwek, dyni czy konopi - doskonale nadają się jako podstawa dresingów, pesto, sosów czy sałatek. Rafinowany ekologiczny olej słonecznikowy, sezamowy czy kokosowy idealnie sprawdzi się z kolei jako podstawa dań smażonych, zarówno kuchni polskiej, jak i egzotycznych potraw z Dalekiego Wschodu.
Ekologiczne oleje roślinne to jednak nie tylko element diety! Niektóre z nich znakomicie sprawdzą się także jako kosmetyki. Na przykład olej kokosowy doskonale nadaje się do olejowania włosów. Praktycznie wszystkie oleje roślinne znakomicie sprawdzą się także jako balsam do ciała, działając nawilżająco i ujędrniająco na skórę. Szczególnie korzystne właściwości kosmetyczne posiada olej konopny, ze względu na podobieństwo do naturalnego tłuszczu ochronnego wytwarzanego przez ludzką skórę.
Jak więc widać ekologiczne oleje znajdują wiele różnorodnych zastosowań. Warto jednak pamiętać, że ich zaletą jest także bogactwo witamin, mikroelementów i innych dobroczynnych substancji!

Jaki olej ekologiczny wybrać?

Ekologiczne oleje znakomicie wpływają na nasze zdrowie. Warto przy tym zaznaczyć, że są one praktycznie niezbędne w zdrowej i zrównoważonej diecie! Podstawowym składnikiem wszystkich ekologicznych olejów są oczywiście zdrowe, wielonienasycone kwasy tłuszczowe.

Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek jest bogata w witaminy A, B, E, K, polifenole i związku mineralne. Doskonała do potraw na zimno, szczególnie sałatek, jak i do smażenia. Zalecana do codziennego spożywana w ilości 2-3 łyżek, szczególnie polecana dla palaczy!

Olej z czerwonej palmy

Olej z czerwonej palmy jest tłoczony na zimno posiada mnóstwo drogocennych składników, takich jak witaminy A i E czy karotenoidy. Nadaje się do codziennego spożywania i pozytywnie wpływa na stan włosów i skóry, a także dba o układ krążenia oraz wspomaga odporność!

Olej sezamowy

Olej sezamowy jest znany w kuchni azjatyckiej od dawna. Nadaje niepowtarzalny aromat potrawom z woka. Charakteryzuje się dużą zawartością witamin K i E, minerałów takich jak cynk, magnez, miedź, żelazo i wapń, a także dobroczynnych antyoksydantów.

Olej konopny

Dobry olej konopny zawiera szereg witamin, takich jak A, D, E i K, a także charakteryzuje się idealnymi proporcjami nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nadaje się on do spożywana na zimno jako składnik sosów, sałatek czy dodatek do zup, a także do różnych zastosowań kosmetycznych.

Olej z pestek dyni

To olej doskonały do spożywania na zimno, zarówno jako element potraw, jak i bez dodatków - najlepiej rano! Zawiera on mnóstwo drogocennych witamin, głównie A, C, E i K jak i mikroelementów takich jak magnez, cynk, jod czy żelazo.

Olej słonecznikowy

Ekologiczny wariant tego najpopularniejszego w Polsce oleju zawiera mnóstwo niezbędnych dla naszego organizmu składników, takich jak witaminy A, B, D, E i PP, mikroelementy czy też kwas linolowy. Doskonale nadaje się on do tradycyjnego smażenia, jak i spożywania na zimno.

Olej z nasion Chia

Olej z nasion chia sprawdzi się jako dodatek do najróżniejszych potraw, zarówno na zimno jak i na ciepło. Wzbogaci on je o minerały takie jak cynk, magnez, wapń czy fosfor, witaminy z grupy B czy też spore ilości przeciwutleniaczy oraz błonnika.

Olej kokosowy

Jest doskonały dodatek zarówno do potraw na zimno (Virgin), jak i niezastąpiony podczas smażenia (rafinowany). Zawiera liczne witaminy - E, B i C - jak i mikroelementy takie jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód czy cynk. Znakomicie sprawdza się także do zastosowań kosmetycznych!

Bogaty wybór olejów ekologicznych sprawia, że każdy znajdzie produkt, który najbardziej będzie mu odpowiadał. Warto jednak pamiętać, że najlepszym rozwiązaniem jest stosowanie różnych oliw w codziennym życiu - da to optymalne efekty zdrowotne oraz pozwoli odkryć nowe, nieznane wcześniej smaki i aromaty!