Naturalne przyprawy ekologiczne Jest 38 produktów.

Pokazuje 1 - 38 z 38 elementów
Pokazuje 1 - 38 z 38 elementów

W zdrowej kuchni najlepiej sprawdzają się naturalne przyprawy, bez dodatku sztucznych składników czy wzmacniaczy smaku. Naturalne zioła i przyprawy wykorzystywane były w kuchni od tysięcy lat, dopiero w naszych czasach na sklepowych półkach pojawiły się sztuczne, pełne chemii mieszanki. Zamiast je kupować i sztucznie poprawiać smak potraw, postaw na naturalne przyprawy, które wydobywają naturalny aromat z każdego produktu żywnościowego.

Sól himalajska, kala namak

Najstarsza ze znanych ludzkości przypraw. W przeszłości cenniejsza od złota. Do dziś niezastąpiona w naszej kuchni. Bez niej żadne danie nie miałoby swojego charakteru. Morska, himalajska, a może czarna. Drobno mielona, a może gruboziarnista. Wybór jest naprawdę duży, więc dlaczego nie skorzystać. Na pewno znajdziesz odpowiednią dla siebie. Nieprzetworzone. Naturalne. Bogate w minerały, w najlepszych dla nas, proporcjach. Sól morska, niezbyt bogata w sód, ale za to o mocnym smaku. Naturalnie wydobywana. Sól himalajska, o naturalnym różowym zabarwieniu. Wydobywana ręcznie, w Pakistanie. Niezwykle czysta i bogata w minerały, ale delikatna w smaku. A może czarny Kala Namak, o charakterystycznym aromacie. Lekko słona, imitująca smak gotowanego jajka. 

Ocet balsamiczny

Dobrej jakości ocet to wyjątkowy dodatek kulinarny, który wzbogaca smak potraw, a także poprawia ich wartości odżywcze. Oczywiście, nie chodzi tu o zwykły ocet spirytusowy, a o produkty, które powstają na bazie owoców. W naszym sklepie znajdziesz najlepszej jakości ocet balsamiczny, który sprawdza się szczególnie w kuchni włoskiej. Powstaje z unikalnej mieszanki ekologicznego octu winnego oraz ze sfermentowanych winogron, pochodzących z ekologicznych upraw. Ocet balsamiczny ma delikatny, lekko kwaskowaty aromat. Jest niskokaloryczny, świetnie sprawdzi się więc jako zamiennik oliwy do sałatek czy innych dań ze świeżych warzyw. Doskonale pasuje do mięsa, szczególnie czerwonego oraz dziczyzny. Poprawia smak i aromat dan rybnych i drobiu. Można wzbogacić nim smak sosów i majonezu, a w niewielkich ilościach będzie pasował nawet do owoców, na przykład do truskawek. Ocet balsamiczny należy stosować z umiarem, gdyż jego nadmiar nie poprawi smaku potraw, a może go całkiem zepsuć.

Ocet jabłkowy

Oferujemy również ocet jabłkowy – nierafinowany, niefiltrowany i najwyższej jakości. Dobry ocet jabłkowy powinien być nieklarowany, naturalnie ciemny, mętny i z osadem na dnie. Ocet jabłkowy wytwarzany jest ze sfermentowanych jabłek – naturalnych, świeżych i pochodzących z certyfikowanych upraw. Ocet jabłkowy ma mnóstwo właściwości zdrowotnych – zawiera pektyny, witaminy, minerały, antyoksydanty oraz inne substancje aktywne, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Ocet w kuchni ma szerokie zastosowanie, trzeba jednak pamiętać, żeby dodawać go do potraw w niewielkiej ilości. Octem jabłkowym można skropić przed podaniem sałatki warzywne i owocowe. Można dodać go do kurczaka oraz dań rybnych. Świetnie sprawdza się jako dodatek do twarożków i past kanapkowych. Ma delikatny, kwaskowaty smak, z wyczuwalną jabłkową nutą. Można też dodać ocet jabłkowy do koktajli warzywnych – na pewno poprawi ich wartości odżywcze. Ocet jabłkowy jest niskokaloryczny, można go używać jako lżejszego zamiennika dla sosów na bazie śmietany czy oliwy z oliwek.

Aby nadać potrawom wyjątkowego aromatu, dodaj do nich ekologiczny anyż, pochodzący z naturalnych i certyfikowanych upraw. Anyż doskonale sprawdza się jako dodatek do ciast, ciasteczek i pieczywa żytniego. Można też wzbogacić nim smak mięsa, ryb, zup oraz dań warzywnych. Świetnym dodatkiem do potraw z różnych stron świata są suszone pomidory. W procesie suszenia usuwana z nich jest wyłącznie woda, nadal jednak zachowują wyjątkowy smak, aromat oraz liczne wartości odżywcze. Suszone pomidory to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów, a w szczególności potasu i magnezu. Są też świetnym źródłem błonnika pokarmowego. Idealnie sprawdzą się w daniach warzywnych, mięsnych i rybnych. Można je stosować jako dodatek do zapiekanek, zup i sosów. Będą też smacznym dodatkiem do domowego pieczywa, nadając mu niepowtarzalny smak. Suszone pomidory idealnie komponują się z różnego rodzaju serami, można też z ich dodatkiem przygotowywać nadzienia i farsze.

Jeśli lubisz dania wyraziste i ostre w smaku, zastosuj jedyną w swoim rodzaju ostrą paprykę ekologiczną. Już niewielka szczypta tej przyprawy nada charakter każdej potrawie. Papryka doskonale pasuje do dań mięsnych i warzywnych, sałatek, sosów, gulaszy oraz zup. Można ja też dodać do leczo oraz do jajecznicy, która dzięki ostrej przyprawie zyska głęboki smak. Papryka ostra ekologiczna pochodzi z naturalnych i certyfikowanych upraw, czyli możesz mieć pewność, że wiesz, co jesz. A jeśli po tej ostrości potrzebować będziesz odrobinę łagodności, w naszym sklepie znajdziesz wanilię Bourbon w proszku. Wanilia to naturalny, wyjątkowy w smaku dodatek do ciast, deserów, lodów oraz innych słodkich, domowych pyszności. Naturalna wanilia sprawdzi się nie tylko jako dodatek do słodkiego – można też dodać ja do wielu egzotycznych potraw, świetnie komponuje się z ostrymi przyprawami, tworząc łagodno-ostry miks smakowy.

Naturalne dodatki spożywcze to doskonała alternatywa dla różnego rodzaju chemicznych substancji, które można znaleźć na półkach w supermarketach. W naszym sklepie znajdziesz wyłącznie najwyższej jakości, naturalne i bezpieczne produkty, które można na wiele sposobów wykorzystać w kuchni. Wszystkie nasze dodatki do żywności pochodzą ze sprawdzonych źródeł.

W naszym sklepie znajdziesz duże opakowanie sody oczyszczonej, która świetnie sprawdzi się jako środek spulchniający. Jest naturalnym i skutecznym zamiennikiem proszku do pieczenia. Każdy omlet czy ciasto na pewno wyrośnie idealnie. W równie dużym, kilogramowym opakowaniu polecamy kwas cytrynowy. Świetnie sprawdzi się w kuchni jako naturalny dodatek do wielu potraw. Pozwala zachować piękny kolor potrawom warzywnym i mięsnym. Świetnym środkiem spulchniającym, idealnym do wypieków, jest kamień winny, czyli wodorowinian potasu. Idealnie spulchnia ciasto, usztywnia pianę z białek – jest roślinny, naturalny i bezpieczny.

Jeśli poszukujesz naturalnego zagęstnika, wybierz Agar-Agar. To produkt naturalny, uzyskiwany z krasnorostów. Jest bezzapachowy i bezsmakowy, ma właściwości zagęszczające i żelujące. To naturalna, roślinna alternatywa dla zwierzęcej żelatyny lub sztucznych cukrów i środków żelujących. Świetne właściwości żelujące ma też guma guar. Pochodzi z upraw ekologicznych, idealnie rozpuszcza się w wodzie i zagęszcza potrawy bez wpływania na ich smak czy zapach. Guma guar jest też w pełni bezpieczna dla naszego organizmu. Jeśli poszukujesz substancji żelującej, która jest nie tylko skuteczna, ale ma sporo właściwości odżywczych, idealna będzie pektyna cytrusowo-jabłkowa. Pektyna ma sporo błonnika, który korzystnie wpływa na układ pokarmowy. Świetnie żeluje z niewielką ilością cukru, polecamy szczególnie do domowej roboty niskocukrowych dżemów i powideł, a także galaretek czy napojów.