Komosa Ryżowa - Czerwona - Quinoa - Ekologiczna - 400g EKOGRAM Zobacz większe

BIO Komosa Ryżowa - Czerwona - Quinoa - Ekologiczna - 400g - EKOGRAM ZIELONKI

14,99 zł

Więcej informacji

Co to jest Komosa ryżowa (Quinoa)

Uprawiana już od 5000 lat, na terenach dzisiejszego Peru, Boliwii, Ekwadoru i Chile. Stanowiła podstawę diety południowoamerykańskich Indian, zamieszkujących tereny wysokogórskie. Quinoa, jako jedna z nielicznych roślin, jest w stanie przetrwać na wysokościach przekraczających 3000 m n.p.m. Dzięki swoim właściwościom, nazywana „matką wszystkich ziaren”.
Quinoa, należy do tej samej rodziny roślin co np. szpinak czy buraki. Spokrewniona z niezwykle popularnym i wartościowym Amarantusem oraz Canihuą. Zaliczana do grupy produktów superfoods.

Dlaczego warto włączyć Quinoę do naszej diety

Quinoa, stanowi wspaniały dodatek do każdej diety, ale i kuchni wegetariańskiej czy wegańskiej. Zawiera rzadko występującą w produktach roślinnych lizynę, istotną w syntezie białka histydynę oraz argininę. Quinoa, to także cenne źródło metioniny.

Quinoa, bogata jest w błonnik oraz liczne witaminy (w szczególności E i B), a także sole mineralne. Zawiera dwa razy więcej żelaza niż popularne zboża. 100g komosy ryżowej, zawiera 50mg wapnia, 457mg fosforu, 563mg potasu, a także aż 197mg magnezu. 

Komosa ryżowa, to jeden z najbardziej wysokobiałkowych produktów roślinnych (14 – 17% białka), co jest istotne dla osób będących na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej.
Quinoa, jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy oraz tłuszczów nienasyconych (Omega3). Zawiera saponinę, naturalny środek ochronny roślin (co pozwala na jej hodowlę bez udziału pestycydów czy innych środków chemicznych).

Komosa ryżowa, charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, a jej spożycie nie powoduje gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi.
Quinoa, to niezastąpiony produkt dla osób, które chciałyby zrzucić kilka kilogramów. Po jej spożyciu, nie będą one odczuwały potrzeby ciągłego podjadania. Jest doskonałym posiłkiem dla karmiących matek, ponieważ wspomaga wytwarzanie pokarmu. Medycyna chińska zaś przypisuje jej właściwości ogrzewające i wzmacniające organizm.

Quinoa, szczególnie polecana jest w okresie wiosennym, ponieważ pozwoli nam uzupełnić brakujące mikroelementy, doda energii oraz pobudzi do pracy, spowolniony po zimie metabolizm.

Jak przygotować Komosę Ryżową

Ziarna komosy, należy przed ugotowaniem dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, aby pozbyć się odpowiedzialnej za gorzki posmak saponin (jeżeli woda się nie pieni, wystarczy jedno płukanie, w przeciwnym razie płuczemy 2 – 3 razy).

Gotujemy w stosunku 1 szklanka komosy na 2 szklanki wody (do gotowania komosy czerwonej lub czarnej używamy nieco mniej wody, tj. niepełną szklankę) i odrobinę solimy. Po ok. 12 – 15 minutach z ziaren wyłaniają się białe ogonki. Oznacza to, że nasza komosa jest już prawie ugotowana. Po ściągnięciu z ognia, pozostawiamy pod przykryciem, na około 15 minut, aż Quinoa odpowiednio napęcznieje i wchłonie pozostałą wodę.

Quinoa, jest niezwykle wszechstronnym produktem, a jej delikatny smak, wspaniale komponuje się z wieloma daniami. Może być spożywana na ciepło, zimno, jako dodatek do dań słonych i słodkich, do sałatek, zup, zapiekanek, kotletów wegetariańskich, a nawet deserów.

Informacje o produkcie

Producent: EKOGRAM ZIELONKI
Składniki:

100% BIO Komosa ryżowa czerwona

Kraj pochodzenia:

Peru

Dostępne gramatury:

400g

Certyfikaty:

Produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem: PL-EKO-03.

Alergeny: Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, orzechów ziemnych i innych orzechów, sezamu, soi oraz mleka, ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, gdzie pakowane są produkty zawierające wspomniane alergeny.
Termin przydatności: Wszystkie produkty pochodzą z regularnych dostaw.

Komosa ryżowa wartości odżywcze

Wartość odżywcza w 100g produktu:

Wartość energetyczna 1539 kJ / 368 kcal
Tłuszcz 6,1 g
Węglowodany 57,1 g
-w tym cukry 1,34 g
Białko 14,1 g

Opinie

przez (Kraków, Polska) w 01 Dec 2015 (BIO Komosa Ryżowa - Czerwona - Quinoa - Ekologiczna - 400g - EKOGRAM ZIELONKI) :
(5/5

komosa

Bardzo lubię jej smak, pyszna, polecam

 zgłoś nadużycie
przez (Chełm, Polska) w 13 Nov 2015 (BIO Komosa Ryżowa - Czerwona - Quinoa - Ekologiczna - 400g - EKOGRAM ZIELONKI) :
(5/5

Komosa ryżowa czerwona

Prawdziwy cud natury, przetrwała tysiące lat bez modyfikacji genetycznych.

 zgłoś nadużycie
przez (Lublin, Polska) w 07 Nov 2015 (BIO Komosa Ryżowa - Czerwona - Quinoa - Ekologiczna - 400g - EKOGRAM ZIELONKI) :
(5/5

Pyszna!

Czerwoną komosę dodajemy do domowej granoli. Pycha! Polecam każdemu jej delikatny smak.

 zgłoś nadużycie
przez (Prochowice, Polska) w 10 Jul 2015 (BIO Komosa Ryżowa - Czerwona - Quinoa - Ekologiczna - 400g - EKOGRAM ZIELONKI) :
(5/5

Świetnej jakości komosa

To moje pierwsze zakupy u doktorka ale nie ostatnie. Komosa jest bardzo dobrej jakości, nie jest zanieczyszczona, nie trzeba długo płukać. Bardzo dobra cena za taki smak i jakość. polecam wszystkim do sałatek pięknie się prezentuje wraz z tradycyjna quinoa.

 zgłoś nadużycie
przez (Warszawa, Polska) w 16 Sep 2014 (BIO Komosa Ryżowa - Czerwona - Quinoa - Ekologiczna - 400g - EKOGRAM ZIELONKI) :
(5/5

quinoa czerwona

delikatniejsza w smaku niż czarna, ale równie pyszna. moje nowe odkrycie - gotowana komosa, wymieszana z kiełkami i odrobiną oleju lnianego - pycha!

 zgłoś nadużycie

Inne produkty w tej samej kategorii: 25

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Opinie klientów i komentarze

(4,9/5)
18 ocena(y) - 18 opinia(e)

Zobacz
przeczytaj opinie Oceń / dodaj opinię