BIO Canihua Ziarno - Ekologiczna - 250g - EKOGRAM Zobacz większe

BIO Canihua - Ekologiczna - 250g - EKOGRAM ZIELONKI

16,99 zł

Więcej informacji

Co to jest Canihua

Canihua, to roślina częściowo udomowiona. Przejawem tego, jest różnorodność genetyczna ziaren, występujących w wielu kolorach, od czarnego po liczne odcienie brązu, a nawet czerwieni. Uprawiana w Andach, na wysokościach dochodzących do 4000m n. p. m. 

Odporna na zmiany temperatury i suszę. Nasiona wolne od są saponiny, dlatego nie wymagają uprzedniego płukania, jak np. w przypadku Quinoy. Uprawiana w tradycyjny sposób w Peru i Boliwii. Ze względu na trudności w uprawie i dużą liczbę osób niezbędnych do zbiorów, jej eksport jest mocno ograniczony.

Canihua w naszej codziennej diecie

To pożywne nasiona, o niskiej zawartości tłuszczu. Blisko spokrewniona z Quinoą. Jej ziarna są mniejsze, mają mocniejszą fakturę, ciemniejszy kolor i przyjemny orzechowy posmak.

Charakteryzuje się wysoką zawartością białka, aminokwasów, błonnika oraz przeciwutleniaczy. Jest cennym źródłem wapnia, fosforu, żelaza (aż 59% dziennego zapotrzebowania), cynku, witaminy B1 oraz E i kwasu foliowego (aż 123% dziennego zapotrzebowania).

Ziarna Canihua, są bogatym źródłem składników mineralnych, w tym żelaza (aż 59% dziennego zapotrzebowania) oraz cynku.

W jaki sposób najlepiej przygotować ziarna Canihua

1 szklanka ziaren Canihua na 2 szklanki wody. Doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu przez około 15 minut. Mieszać od czasu do czasu. Odstawić pod przykryciem na ok. 5 minut. Można dodać niewielką ilość masła lub oleju kokosowego i wymieszać. Można również dodać syrop z agawy, syrop klonowy lub ksylitol, dzięki czemu otrzymamy pyszną kaszkę.

Ziarna Canihua można gotować w całości i używać w formie kaszki np. jako farsz lub w formie zmielonej, jako dodatek do ciast, deserów (np. puddingu czekoladowego, wafli) lub po postu zmieszać z mlekiem - idealnie zastępując w ten sposób tradycyjne kakao! Ugotowane ziarenka są delikatne w smaku. Komponują się z mięsem i warzywami.

Informacje o produkcie

Producent: EKOGRAM ZIELONKI
Składniki:

100% BIO Canihua (ziarno)

Kraj pochodzenia:

Peru

Dostępne gramatury:

250g

Certyfikaty:

Produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem: PL-EKO-03.

Alergeny: Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, orzechów ziemnych i innych orzechów, sezamu, soi oraz mleka, ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, gdzie pakowane są produkty zawierające wspomniane alergeny.
Termin przydatności: Wszystkie produkty pochodzą z regularnych dostaw.

Canihua wartości odżywcze

Wartość odżywcza w 100g produktu:

Wartość energetyczna 1307 kJ / 312 kcal
Tłuszcz 6,5 g
Węglowodany 48,5 g
-w tym cukry 0,5 g
Białko 14,8 g

Opinie

przez (Chełm, Polska) w 16 Nov 2015 (BIO Canihua - Ekologiczna - 250g - EKOGRAM ZIELONKI) :
(5/5

Canihua

Wartościowy zagęstnik do dań słodkich i słonych!

 zgłoś nadużycie
przez (Lublin, Polska) w 08 Nov 2015 (BIO Canihua - Ekologiczna - 250g - EKOGRAM ZIELONKI) :
(5/5

Wspaniały produkt

Pyszny zamiennik kaszy, doskonale smakuje z mięsnymi i mięsno-warzywnymi gulaszami. I jest mega zdrowy ;)

 zgłoś nadużycie
przez (Jj, Polska) w 23 Jan 2014 (BIO Canihua - Ekologiczna - 250g - EKOGRAM ZIELONKI) :
(5/5

canihua

Jak dziecięca kaszka:) Polecam

 zgłoś nadużycie
przez (J, Polska) w 29 Dec 2013 (BIO Canihua - Ekologiczna - 250g - EKOGRAM ZIELONKI) :
(4/5

ziarno

polecam

 zgłoś nadużycie
przez (M, Polska) w 22 Dec 2013 (BIO Canihua - Ekologiczna - 250g - EKOGRAM ZIELONKI) :
(5/5

canihua

ja używam ją zmieloną do ciast:)

 zgłoś nadużycie

Inne produkty w tej samej kategorii: 25

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Opinie klientów i komentarze

(4,8/5)
6 ocena(y) - 6 opinia(e)

Zobacz
przeczytaj opinie Oceń / dodaj opinię