BIO Komosa Ryżowa - Trójkolorowa - Quinoa - Ekologiczna - 400g - EKOGRAM ZIELONKI Zobacz większe

BIO Komosa Ryżowa - Trójkolorowa - Quinoa - Ekologiczna - 400g - EKOGRAM ZIELONKI

16,99 zł

Więcej informacji

Co to jest Komosa Ryżowa

Quinoa, uprawiana już od 5000 lat w Andach, na terenach dzisiejszego Peru, Boliwii, Ekwadoru i Chile. Stanowiła podstawę pożywienia południowoamerykańskich Indian, zamieszkujących tereny wysokogórskie. Swoja popularność zawdzięcza temu, że jako jedna z nielicznych roślin, jest w stanie przetrwać na wysokościach przekraczających 3000 m n.p.m., a co za tym idzie niskie temperatury, intensywne słońce, a nawet brak wody. Dzięki unikalnym właściwościom, przez Inków nazywana „matką wszystkich ziaren”.

Quinoa, należy do tej samej rodziny roślin co np. szpinak i buraki. Spokrewniona, jest także z niezwykle popularnym i wartościowym Amarantusem oraz Canihuą.
Zaliczana do tzw. superfoods, tj. zdrowych i korzystnych dla naszego organizmu produktów.

Trójkolorowa quinoa, to mieszanka organicznej białej, czerwonej i czarnej quinoy.

Dlaczego warto włączyć Quinoę do naszej diety

Quinoa, stanowi pełnowartościowy dodatek do każdej diety i kuchni wegetariańskiej czy wegańskiej. Zawiera rzadką w produktach roślinnych, budującą chrząstki lizynę, istotną w syntezie białka histydynę oraz argininę, ważną dla dzieci, gdyż stymuluje hormon wzrostu, u dorosłych natomiast wspomaga system immunologiczny. Quinoa, jest źródłem metioniny, działającej ochronnie na komórki wątroby i pomagającej w eliminacji tkanki tłuszczowej.

Quinoa, bogata jest w błonnik oraz liczne witaminy (w szczególności E i B), a także sole mineralne. Zawiera dwa razy więcej żelaza niż popularne zboża. 100g komosy ryżowej, zawiera 50mg wapnia, 457mg fosforu, 563mg potasu, a także aż 197mg magnezu.

Komosa ryżowa, to jeden z najbardziej wysokobiałkowych produktów roślinnych (ok. 14 -17% białka), zawierający niezbędne dla człowieka aminokwasy. Stanowi porcję pełnowartościowego białka roślinnego, co jest istotne dla osób będących na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej.
Quinoa, jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, mających działanie antyoksydacyjne, rozkurczowe, przeciwzapalne i przeciwalergiczne, oraz tłuszczów nienasyconych (Omega3).
Quinoa zawiera saponinę, która jest naturalnym środkiem ochronnym rośliny (co pozwala na jej hodowlę bez pestycydów czy innych chemicznych środków ochronnych). Dzięki jej obecności, wykazuje ona działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne i immunostymulujące.

Komosa ryżowa, zalecana jest osobom cierpiącym na cukrzycę. Charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym. Nie powoduje gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi. Jest to niezastąpiony produkt dla osób, które chciałyby zrzucić kilka kilogramów. Po jej spożyciu, nie będą one odczuwały potrzeby ciągłego podjadania. Jest doskonałym posiłkiem dla karmiących matek, ponieważ wspomaga wytwarzanie pokarmu. Tradycyjna medycyna chińska zaś przypisuje jej właściwości ogrzewające i wzmacniające organizm.
Quinoa, szczególnie zalecana jest w okresie wiosennym, ponieważ pozwoli nam uzupełnić brakujące mikroelementy, doda energii oraz pobudzi do pracy, spowolniony po zimie metabolizm.

Jak przygotować trójkolorową Quinoę

Ziarna komosy, należy przed ugotowaniem dokładnie wypłukać w zimnej wodzie, aby pozbyć się odpowiedzialnej za gorzki posmak saponiny (jeżeli woda się nie pieni, wystarczy jedno płukanie, w przeciwnym razie płuczemy 2 - 3 razy).

Gotujemy w stosunku 1 szklanka komosy na 2 szklanki wody (do gotowania komosy czerwonej lub czarnej używamy nieco mniej wody, tj. niepełną szklankę) i odrobinę solimy. Po ok. 12 – 15 minutach z ziaren wyłaniają się białe ogonki. Oznacza to, że nasza komosa jest już prawie ugotowana. Po ściągnięciu z ognia, pozostawiamy pod przykryciem, na około 15 minut, aż Quinoa odpowiednio napęcznieje i wchłonie pozostałą wodę.


Quinoa, jest niezwykle wszechstronnym produktem, a jej delikatny smak, wspaniale komponuje się z wieloma daniami. Można spożywać ją na ciepło, zimno, jako dodatek do dań słonych i słodkich, do sałatek, zup, zapiekanek, kotletów wegetariańskich, a nawet deserów.

Informacje o produkcie

Producent: EKOGRAM ZIELONKI
Składniki:

100% BIO Quinoa trójkolorowa (komosa biała 80%, czerwona 15% i czarna 5%)

Kraj pochodzenia:

Peru

Dostępne gramatury:

400g

Certyfikaty:

Produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem: PL-EKO-03.

Alergeny: Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, orzechów ziemnych i innych orzechów, sezamu, soi oraz mleka, ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, gdzie pakowane są produkty zawierające wspomniane alergeny.
Termin przydatności: Wszystkie produkty pochodzą z regularnych dostaw.

Quinoa trójkolorowa wartości odżywcze

Wartość odżywcza w 100g produktu:

Wartość energetyczna 1539 kJ / 368 kcal
Tłuszcz 6,1 g
Węglowodany 57,1 g
-w tym cukry 1,34 g
Białko 14,1 g

Opinie

przez (Chełm, Polska) w 13 Nov 2015 (BIO Komosa Ryżowa - Trójkolorowa - Quinoa - Ekologiczna - 400g - EKOGRAM ZIELONKI) :
(5/5

Quinoa trójkolorowa

Zdrowo i kolorowo na talerzu- to coś dla dzieci.

 zgłoś nadużycie
przez (Lublin, Polska) w 07 Nov 2015 (BIO Komosa Ryżowa - Trójkolorowa - Quinoa - Ekologiczna - 400g - EKOGRAM ZIELONKI) :
(5/5

Superfoods

Wspaniałe źródło białka i minerałów. Polecana nie tylko dla wegetarian! Polecam!

 zgłoś nadużycie
przez (Warszawa, Polska) w 07 Nov 2014 (BIO Komosa Ryżowa - Trójkolorowa - Quinoa - Ekologiczna - 400g - EKOGRAM ZIELONKI) :
(5/5

komosa trójkolorowa

super miks dla kogoś kto chce spróbować wszystkich kolorów komosy w jednym, smak jest zrównoważony i mniej makowy niż np. samej czarnej komosy. ładnie wygląda na talerzu, najlepiej z drobno posiekaną pietruszką i odrobiną oliwy.

 zgłoś nadużycie

Inne produkty w tej samej kategorii: 25

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Opinie klientów i komentarze

(5/5)
3 ocena(y) - 3 opinia(e)

Zobacz
przeczytaj opinie Oceń / dodaj opinię