BIO Kasztany Jadalne - Suszone - 250g - EKOGRAM ZIELONKI Zobacz większe

BIO Kasztany Jadalne - Suszone - 250g - Ekologiczne - EKOGRAM ZIELONKI

19,99 zł

Więcej informacji

Poznaj smak i właściwości suszonych kasztanów

Kasztany jadalne to, niestety, nie te, które możemy spotkać w naszych parkach czy ogrodach. Jadalne kasztany wolą bardziej ciepły i przyjazny klimat, jaki panuje na przykład we Włoszech czy we Francji. Ojczyzną kasztanowca, z którego pozyskiwane są kasztany jadalne, jest Półwysep Bałkański. Drzewo może dorastać nawet do 40 metrów i rosnąc przez 500 lat.

Sycące, ale mniej kaloryczne niż orzechy

Kasztany jadalne mają zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników. Rzeczywiście – ich smak jednym osobom bardzo odpowiada, innym wprost przeciwnie. Jedno jest pewne – oprócz wartości smakowych, kasztany jadalne mają mnóstwo właściwości odżywczych. Zawierają wiele skrobi, lecytyny oraz bardzo dużą dawkę witamin B i K. Co ciekawe, mają też sporo witaminy C – w przeliczeniu na sto gramów mają jej tyle samo, co popularna cytryna. Mają też sporo magnezu, potasu czy wapnia. Świetnie sprawdza się w diecie osób wyczynowo uprawiających sport, ciężko pracujących fizycznie lub umysłowo.

Idealne rozwiązanie dla bezglutenowców

Kasztany dostarczają bardzo dużo łatwo przyswajalnej energii. Nie zawierają glutenu – doskonale nadają się jako uzupełnienie diety bezglutenowej. Kasztany jadalne są też mniej kaloryczne niż migdały czy orzechy, dzięki czemu nawet osoby na diecie odchudzającej mogą pozwolić sobie na dodawanie ich, nawet w sporych ilościach, do różnego typu potraw.

Jako przekąska, do mięs i do sałatek

Suszone kasztany są dość twarde, dlatego przed wykorzystaniem ich do jakichkolwiek potraw należy na co najmniej kilka godzin namoczyć je w wodzie, dzięki temu rozmiękną i będą łatwiejsze w późniejszej obróbce. Po wyjęciu i odsączeniu można je ugotować lub upiec. Kasztany po ugotowaniu lub upieczeniu sprawdzą się jako posiłek w przerwie w pracy czy podczas podróży. Można je też wykorzystać w kuchni do przyrządzania wielu potraw. Drobno pokrojone można dodać do domowego musli czy jogurtu z ziarnami zbóż – wzbogacą nie tylko smak, ale też wartości odżywcze. Suszone kasztany bardzo dobrze współgrają z białym mięsem – można nimi nadziewać kurczaka czy kaczkę, można też wykorzystać je jako składnik sosów. Będą również doskonałym elementem świeżych, warzywnych sałatek czy surówek.

Informacje o produkcie

Producent: EKOGRAM ZIELONKI
Składniki:

100% BIO Kasztany jadalne (suszone)

Kraj pochodzenia:

Włochy

Dostępne gramatury:

250g

Certyfikaty:

Produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem: PL-EKO-03.

Alergeny: Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, orzechów ziemnych i innych orzechów, sezamu, soi oraz mleka, ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, gdzie pakowane są produkty zawierające wspomniane alergeny.
Termin przydatności: Wszystkie produkty pochodzą z regularnych dostaw.

Kasztany jadalne wartości odżywcze

Wartość odżywcza w 100g produktu:

Wartość energetyczna 1580 kJ / 378 kcal
Tłuszcz 3,5 g
Węglowodany 79 g
-w tym cukry b.d.
Białko 6 g

Opinie

przez (Lublin, Polska) w 21 Nov 2015 (BIO Kasztany Jadalne - Suszone - 250g - Ekologiczne - EKOGRAM ZIELONKI) :
(5/5
Klient ocenił produkt ale nie dodał opinii albo opinia oczekuje na moderację
przez (Chełm, Polska) w 12 Nov 2015 (BIO Kasztany Jadalne - Suszone - 250g - Ekologiczne - EKOGRAM ZIELONKI) :
(5/5

Bio Kasztany jadalne

Słodkawo-mączysty smak pasuje do porannego musli czy owsianki!

 zgłoś nadużycie
przez (Lublin, Polska) w 08 Nov 2015 (BIO Kasztany Jadalne - Suszone - 250g - Ekologiczne - EKOGRAM ZIELONKI) :
(5/5

Polecam

Kasztany to świetna przekąska, może nie tak popularna u nas jak orzechy, ale warto spróbować. Każdy pokocha ten smak!

 zgłoś nadużycie

Inne produkty w tej samej kategorii: 2

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Opinie klientów i komentarze

(5/5)
3 ocena(y) - 2 opinia(e)

Zobacz
przeczytaj opinie Oceń / dodaj opinię