BIO Jarmuż - Liofilizowany - Ekologiczny - 50g - EKOGRAM ZIELONKI Zobacz większe

BIO Jarmuż - Liofilizowany - Ekologiczny - 50g - EKOGRAM ZIELONKI

19,99 zł

Więcej informacji

Kilka słów o liofilizacji

Liofilizacja (suszenie sublimacyjne), to metoda konserwowania żywności, polegająca nasuszeniu owoców, po ich wcześniejszym zamrożeniu. Z zamrożonych owoców, usuwane jest od 70% do 96% wody. Metoda ta, nie tylko zabezpiecza produkty przed ich zepsuciem, ale również pozwala na zachowanie ich cennych wartości odżywczych. W czasie procesu liofilizacji, nie dochodzi bowiem do strat składników odżywczych (białka, węglowodanów czy tłuszczów), witamin czy substancji biologicznie czynnych. Dodatkowo, owoce konserwowane tą metodą,zachowują swój naturalny kolor,kształt i co najważniejsze aromat.
Żywność liofilizowana, szczególnie popularna jest wśród himalaistów i alpinistów, miłośników pieszych i rowerowych wycieczek czy żeglarzy.

Co warto wiedzieć o jarmużu?

Kiedy wszystko skrywa śnieg, na rabacie warzywnej nadal dumnie pełni straż jarmuż. Mróz nie szkodzi temu warzywu, ale wręcz pomaga – bo po przemrożeniu jego liście tracą charakterystyczny gorzkawy posmak. Najlepsze do bezpośredniego spożycia są młode, jasno zielone liście, ponieważ są najdelikatniejsze w smaku. Liofilizacji poddaje się również te bardziej dojrzałe – gdyż są skarbnicą witamin i minerałów. Jarmuż to bliski krewniak kapusty, znali go i cenili już starożytni. To bardzo „udomowiona” roślina – obecnie nie spotyka się jej dziko rosnącej.

Dlaczego warto stosować jarmuż?

Liofilizowany jarmuż jest bardzo wygodny w użytkowaniu, a przy tym nie traci na składzie. Nadal jest bardziej bogaty w wapń niż mleko i stanowi skarbnicę witamin takich jak K, A oraz C. Jeśli lubisz ruch, jarmuż jest dla ciebie – dzięki niemu nie będziesz narzekać na słabe kości ani na szybkie pojawianie się siniaków. Dbasz o wzrok i zależy ci na zachowaniu młodości od poziomu komórek? Nie żałuj sobie tego zielonego warzywa, bo zawiera wiele karotenoidów, dzięki którym młodość i dobra kondycja na długo pozostaną twoimi atutami. To świetne warzywo dla każdej pani dbającej o własną atrakcyjność: cera jak malowana, zdrowy koloryt skóry i kobiecość zgodna z biologicznym rytmem – oto zalety sięgania po to zimowe warzywo.

Jarmuż przepisy

Możliwości jest mnóstwo, ponieważ jarmuż liofilizowany można dodawać do sałatek i surówek, podprawiać nim sosy i zupy. To idealne warzywo do tzw. zielonych (i nie tylko zielonych) koktajli. Dodaje im charakterystycznej, głębokiej barwy i zdecydowanego posmaku.
Możesz go gotować (byle krótko), smażyć, zapiekać, a także dodawać do kotletów mielonych lub na jego bazie przygotować pożywną zupę. Spróbuj zastąpić nim pietruszkę lub szpinak w przepisach, gdzie tradycyjnie stosuje się te warzywa – gwarantowane, że smak dobrze znanej potrawy pozytywnie cię zaskoczy.

Informacje o produkcie

Producent: EKOGRAM ZIELONKI
Składniki:

100% BIO Jarmuż liofilizowany

Kraj pochodzenia:

Polska

Dostępne gramatury:

50g

Certyfikaty:

Produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem: PL-EKO-03.

Alergeny: Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, orzechów ziemnych i innych orzechów, sezamu, soi oraz mleka, ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, gdzie pakowane są produkty zawierające wspomniane alergeny.
Termin przydatności: Wszystkie produkty pochodzą z regularnych dostaw.

Jarmuż liofilizowany wartości odżywcze

Wartość odżywcza w 100g produktu:

Wartość energetyczna 1294 kJ / 310 kcal
Tłuszcz 6,5 g
Węglowodany 20,2 g
Błonnik 25,2 g
Białko 30 g

Opinie

przez (Lublin, Polska) w 08 Nov 2015 (BIO Jarmuż - Liofilizowany - Ekologiczny - 50g - EKOGRAM ZIELONKI) :
(5/5

Król zimowych warzyw w wersji wysuszonej

Jest skarbnicą sulforafanu, działa antynowotworowo i wzmacniająco. W Polsce wciąż niedoceniany, nie wiem czemu. Pyszny!

 zgłoś nadużycie

Inne produkty w tej samej kategorii: 13

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Opinie klientów i komentarze

(5/5)
1 ocena(y) - 1 opinia(e)

Zobacz
przeczytaj opinie Oceń / dodaj opinię