BIO Mąka jaglana - 500g - EKOGRAM ZIELONKI Zobacz większe

BIO Mąka Jaglana - Ekologiczna - 500g - EKOGRAM ZIELONKI

8,99 zł

Więcej informacji

Co to jest mąka jaglana

Ekologiczna mąka jaglana, uzyskiwana przez zmielenie ziaren prosa. Charakteryzuje się orzechowym aromatem i delikatnym, słodko – gorzkim posmakiem. Mąka jaglana, podobnie jak kasza, jest niezwykle zdrowym i odżywczym naturalnym produktem. Bezglutenowa i lekkostrawna. Wdzięczna w kuchni. Łatwo łączy się z innymi mąkami, a w szczególności z mąką orkiszową i ryżową. Wyroby z mąki jaglanej mają piękną jasną barwę i delikatny smak.

Dlaczego mąka jaglana jest tak cennym produktem i dlaczego powinniśmy częściej po nią sięgać

Wspaniale sprawdza się jako składnik diet odchudzających i lekkostrawnych. Mąka jaglana, jako jedna z nielicznych zawiera krzemionkę, która ma zbawienny wpływ na wygląd naszej skóry, włosów czy paznokci. Wpływa także na przemianę materii, ułatwiając odchudzanie.

Mąka jaglana, to również prawdziwa skarbnica witamin, a w szczególności tych z grupy B (tzn. B1, B2 i B6) oraz E. W skład mąki jaglanej wchodzą również liczne sole mineralne. Zawiera ich więcej niż np. mąka pszeniczna, żytnia czy jęczmienna. Charakteryzuje się wysokim poziomem białka i węglowodanów w złożonej postaci. Składniki te stopniowo uwalniane są w procesie trawienia, dzięki czemu otrzymujemy powolny, aczkolwiek stały dopływ energii. Oprócz tego, mąka jaglana zawiera znaczne ilości lecytyny, która wpływa na naszą pamięć i koncentrację oraz składników mineralnych, takich jak wapń, potas, żelazo, krzem czy magnez – warto więc, by na stałe zagościła w naszej kuchni. Cechą charakterystyczną dla mąki jaglanej (oraz kaszy jaglanej), jest jej zasadowy charakter, dlatego produkty te pomagają w przywróceniu optymalnego poziomu pH w naszym organizmie. Mąka jaglana może być spożywana nawet przez małe dzieci. Posiada również właściwości detoksykacyjne i jest bogata w antyoksydanty.

Do jakich dań mąka jaglana sprawdzi się najlepiej

Mąka jaglana, idealnie nadaje się do domowych wypieków pieczywa, placków czy ciasteczek. Należy jednak pamiętać, że ciasto upieczone jedynie z mąki jaglanej będzie zbyt kruche i praktycznie nie nadaje się do spożycia. Najlepiej więc używać jej z domieszką innych mąk, na przykład mąką ryżową. Chleb oraz bułki pieczone z dodatkiem mąki jaglanej, tracą odrobinę na swojej wilgotności, ale dłużej zachowują swoją świeżość. Najlepsza do naleśników. Doskonale sprawdza się jako zagęstnik do zup i sosów, ponieważ nie zostawia grudek i nie zmienia smaku przygotowanych potraw.

Informacje o produkcie

Producent: EKOGRAM ZIELONKI
Składniki:

100% BIO Mąka jaglana

Kraj pochodzenia:

Ukraina

Dostępne gramatury:

500g

Certyfikaty:

Produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem: PL-EKO-03.

Alergeny: Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, orzechów ziemnych i innych orzechów, sezamu, soi oraz mleka, ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, gdzie pakowane są produkty zawierające wspomniane alergeny.
Termin przydatności: Wszystkie produkty pochodzą z regularnych dostaw.

Mąka jaglana wartości odżywcze

Wartość odżywcza w 100g produktu:

Wartość energetyczna 1493 kJ / 357 kcal
Tłuszcz 3,9 g
Węglowodany 68,7 g
-w tym cukry 1,61 g
Białko 10,6 g

Opinie

przez (Lublin, Polska) w 08 Nov 2015 (BIO Mąka Jaglana - Ekologiczna - 500g - EKOGRAM ZIELONKI) :
(5/5

Mąka jaglana

Mąka jaglana jest nie dość, ze pyszna, to bardzo zdrowa. Ma silne działanie wysuszające, polecana jest więc w przeziębieniach i przewlekłych katarach. Cudownie odśluzowuje organizm

 zgłoś nadużycie

Inne produkty w tej samej kategorii: 18

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Opinie klientów i komentarze

(5/5)
1 ocena(y) - 1 opinia(e)

Zobacz
przeczytaj opinie Oceń / dodaj opinię