BIO Mąka kukurydziana - 500g - EKOGRAM ZIELONKI Zobacz większe

BIO Mąka Kukurydziana - Ekologiczna - 500g - EKOGRAM ZIELONKI

6,99 zł

Więcej informacji

Jak wykorzystać mąkę kukurydzianą

Kukurydza od tysiącleci jest jedną z najpowszechniej uprawianych roślin na świecie. Dla wielu kultur była podstawą żywienia. Uprawiali ją, między innymi rdzenni mieszkańcy Ameryki Południowej: Majowie, Inkowie i Aztekowie. Co ciekawe, choć większość osób kojarzy kukurydzę z intensywnie żółtymi ziarenkami, może ona tez występować w postaci białej, czerwonej, a nawet niebieskiej. Roślina ta najprawdopodobniej nigdy nie występowała w postaci dzikiej, od zawsze była rośliną uprawną, powstałą z krzyżowania różnych innych gatunków roślin. W dzisiejszej kulturze nowoczesnej kukurydza najczęściej jest spożywana w postaci popcornu i płatków kukurydzianych. Warto też sięgnąć po mąkę kukurydzianą, która wzbogaci codzienną dietę w wiele cennych wartości odżywczych. Mąka kukurydziana to nic innego, jak zmielone na drobno ziarenka kukurydzy.

Mnóstwo błonnika i cennych minerałów

Mąka kukurydziana jest bogata przede wszystkim w skrobię, łatwo przyswajalne białko oraz błonnik. Zawiera też sporo witamin i minerałów. Spośród witamin najwięcej jest witaminy B, D, E oraz K. Porcja minerałów jest jeszcze większa i bardziej zróżnicowana – w mące kukurydzianej jest sporo żelaza, wapnia, magnezu, potasu, sodu, manganu, fosforu i selen. Taki mix witaminowo-minerałowy z pewnością uzupełni nasz organizm o wiele cennych dla zdrowia substancji. Mąka kukurydziana jest lekkostrawna, szybko jest przetwarzana w naszym układzie pokarmowym i nie powoduje dolegliwości żołądkowych.

Wspaniała barwa i zapach ciasta

Mąka kukurydziana może być stosowana w kuchni na wiele sposobów. Tradycyjnym wypiekom nadaje piękne, jasnożółty kolor. Ma intensywny, kukurydziany smak i świetnie pasuje do różnego typu potraw. Jest popularnym składnikiem meksykańskiej tortilli, czyli płaskiego placka, w który zawijane są mięso i warzywa. Można też upiec z niej ciasto, przyrządzić racuszki czy placki – będą lekkie, delikatne, bardzo miękkie i porowate. Mąka kukurydziana ma też duże właściwości zagęszczające – można więc je stosować jako zagęszczacz do zup czy sosów. Nie tylko będą wyjątkowo gęste i sycące, ale też nabiorą intensywnej barwy.

Informacje o produkcie

Producent: EKOGRAM ZIELONKI
Składniki:

100% BIO Mąka kukurydziana

Kraj pochodzenia:

Holandia

Dostępne gramatury:

500g

Certyfikaty:

Produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem: PL-EKO-03.

Alergeny: Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, orzechów ziemnych i innych orzechów, sezamu, soi oraz mleka, ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, gdzie pakowane są produkty zawierające wspomniane alergeny.
Termin przydatności: Wszystkie produkty pochodzą z regularnych dostaw.

Mąka kukurydziana wartości odżywcze

Wartość odżywcza w 100g produktu:

Wartość energetyczna 1511 kJ / 361 kcal
Tłuszcz 3,86 g
Węglowodany 69,55 g
-w tym cukry 0,64 g
Białko 6,93 g

Opinie

przez (Lublin, Polska) w 22 Nov 2015 (BIO Mąka Kukurydziana - Ekologiczna - 500g - EKOGRAM ZIELONKI) :
(5/5
Klient ocenił produkt ale nie dodał opinii albo opinia oczekuje na moderację
przez (Lublin, Polska) w 08 Nov 2015 (BIO Mąka Kukurydziana - Ekologiczna - 500g - EKOGRAM ZIELONKI) :
(5/5

Bardzo dobre!

Zamieniliśmy mąkę ziemniaczaną na mąkę kukurydzianą i tylko nią zagęszczamy sosy. Pyszna i zdrowa. Dodajemy ją tez do masy na kopytka, dzieci je uwielbiają

 zgłoś nadużycie

Inne produkty w tej samej kategorii: 18

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Opinie klientów i komentarze

(5/5)
2 ocena(y) - 1 opinia(e)

Zobacz
przeczytaj opinie Oceń / dodaj opinię