BIO Cynamon Cejloński - Laski - Ekologiczny  - EKOGRAM ZIELONKI Zobacz większe

BIO Cynamon Cejloński - Laski - Ekologiczny - EKOGRAM ZIELONKI

Ostatnie sztuki

19,99 zł

Więcej informacji

Szczypta pełna doskonałego smaku

Cynamon kojarzy się z szarlotką, grzanym winem i świętami Bożego Narodzenia. Jednak w rzeczywistości sprawdzi się także w wielu innych potrawach. Ta egzotyczna przyprawa zapewnia wyjątkowy smak i mnóstwo ciepła. Cynamon należy do grupy tak zwanych termogeników, czyli żywności, która ma właściwości rozgrzewające oraz podkręcające metabolizm.

Orientalny smak i sporo cennych substancji

Czym jest cynamon? To sproszkowana kora drzewa, ale nie byle jakiego – cynamon cejloński pochodzi z drzewa rosnącego na Sri Lance, w Indiach, w Indonezji, a także w Japonii. To najlepsza odmiana cynamonu, gdyż w smaku jest słodka, a kora drzewa, z jakiego powstaje, jest miękka i bardzo łatwo zmielić ją na drobny proszek. Cynamon stosowany jest w kuchni oraz w ludowej medycynie od tysięcy lat. Jego egzotyczny i subtelny smak, że do dziś chętnie jest dodawany do potraw nie tylko w kuchni orientalnej. Jest nie tylko smaczny, ale zawiera też wiele cennych substancji, między innymi: żelazo, wapń, mangan i błonnik. Cynamon jest doskonałym, naturalnym sprzymierzeńcem odchudzania – osoby, które walczą z nadmiarem kilogramów powinny go spożywać jak najczęściej.

Do wypieków świątecznych i codziennych

Naturalny i ekologiczny cynamon to jedna z przypraw, które w zdrowej kuchni powinny być obecne przez cały rok. Przede wszystkim, świetnie smakuje w różnego rodzaju ciastach, szczególnie dobrze komponuje się z jabłecznikami. Można też dodawać go do domowej roboty ciasteczek czy batoników z ziarenkami – staną się bardziej pachnące i aromatyczne. Oczywiście, nie zapominajmy, że zapach cynamonu kojarzy się też z Bożym Narodzeniem – warto dodać sporą jego ilość do świątecznych pierniczków.

Aromat do kawy, herbaty i koktajli

Smak cynamonu poprawia też smak kawy i herbaty. Ale nie tylko – ta przyprawa może być ratunkiem dla osób, które lubią świeżo zaparzoną kawę mieloną, a nie znoszą fusów – cynamon skleja fusy, dzięki czemu napój staje się nie tylko bardziej aromatyczny, ale też przejrzysty. Szczyptę cynamonu można również dodawać do odżywczych koktajli na bazie mleka, kefiru czy jogurtu. Świetnie tez sprawdzi się jako dodatek aromatyzowany do nalewek oraz do grzanego piwa czy wina. Na chłodne jesienne i zimowe wieczory będzie jak znalazł.

Informacje o produkcie

Producent: EKOGRAM ZIELONKI
Składniki:

100% BIO Cynamon Cejloński (laski)

Kraj pochodzenia:

Sri Lanka

Ilość sztuk:

3 sztuki

Certyfikaty:

Produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem: PL-EKO-03.

Alergeny: Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, orzechów ziemnych i innych orzechów, sezamu, soi oraz mleka, ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, gdzie pakowane są produkty zawierające wspomniane alergeny.
Termin przydatności: Wszystkie produkty pochodzą z regularnych dostaw.

Opinie

Bądź pierwszym, który napisze opinię !

Inne produkty w tej samej kategorii: 30

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Opinie klientów i komentarze

Nikt jeszcze nie dodał opinii
w tym języku

Oceń / dodaj opinię