BIO Papryczki Chili Bird's Eye - 10g - Ekologiczne - EKOGRAM ZIELONKI Zobacz większe

BIO Papryczki Chili Bird's Eye - 10g - Ekologiczne - EKOGRAM ZIELONKI

5,99 zł

Więcej informacji

Co warto wiedzieć o papryczce chili?

Mała, ale ostra – to najtrafniejsza i najkrótsza charakterystyka papryki chili, gatunku, który dzięki swym niezwykłym walorom smakowym przebojem wszedł do kuchni w wielu regionach świata. Chili jest bliską krewną zwykłej papryki i ziemniaka. Stosowano ją już w starożytności, ale świat poznał ją bliżej dzięki Aztekom i Kolumbowi. Indianie, chcąc złagodzić palący smak chili, próbowali łączyć ją z wieloma produktami. Najbardziej podniebienia zachwycił miks smaku słodkiego i ostrego, przy czym składnikiem słodkim była uwielbiana przez rdzennych mieszkańców Ameryki czekolada. Spotykane dziś w handlu czekoladki z chili to spuścizna po dawnych Indianach. Pamiętaj, że chili, choć ma ognisty smak, może mieć różne barwy strąków: od krwistoczerwonych, poprzez pomarańczowe, aż po żółte i zielone.

Dlaczego warto stosować ekologiczne chili w postaci całych papryczek?

Papryczki chili są dostępne w handlu w całości, w kawałkach lub w sproszkowane. Oferowane przez nas ekologiczne chili mają postać całych papryczek, a to ich najbardziej naturalna forma. Chili ceni się za palący i piekący smak, który perfekcyjnie harmonizuje z orientalnymi i korzennymi przyprawami, wspaniale rozgrzewa i przyspiesza krążenie. Zawarta w papryczce kapsaicyna, aktywny enzym, serwowany w ilościach bardzo umiarkowanych, to jeden z najzdrowszych paradoksów świata: bo z jednej strony działa znakomicie rozgrzewa, a z drugiej: stanowi znakomity środek kojący. Najważniejsze, że kapsaicyna przyspiesza metabolizm – dlatego, jeśli chcesz schudnąć, warto jeść chili. Ekologicznych strąków używaj, kiedy chcesz zapewnić sobie i bliskim długie i wysokiej jakości życie – bez cywilizacyjnych schorzeń.

Jak wykorzystać ekologiczne chili całe papryczki?

Miąższ papryki chili w strąkach możesz dodawać do każdej potrawy, której smak chcesz poprawić. Idealnie wkomponuje się w dania na słono i na słodko. W tych pierwszych uwypukli pikantny smak, w drugich: zrównoważy mdły posmak cukru i doda charakterystycznej ostrości. Dodawaj całe strąki chili do gulaszów (szczególnie tych, które mają mieć palącą nutę), leczo, bograczu, dań drożdżowych, np. pizzy, do lazanii czy owoców morza. Jeśli delikatnie (!) przetrzesz strąkiem usta, nabiorą one niezwykłej czerwieni i pulchności.
Znudziła ci się zwykła herbata? Wrzuć do niej plasterek chili, a zobaczysz, jaką napój zrobi furorę.
Uwaga: NIGDY (!) nie dotykaj rękoma oczu i błon śluzowych okolic intymnych rękoma, które wcześniej miały kontakt z chili!
Chili to znakomity środek do udrażniania zapchanego nosa – wystarczy powąchać fragment papryczki, aby poczuć rześkość i swobodę oddechu.

Informacje o produkcie

Producent: EKOGRAM ZIELONKI
Składniki:

100% BIO Papryczki chili suszone (całe)

Kraj pochodzenia:

Uganda

Dostępne gramatury:

10g

Certyfikaty:

Produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem: PL-EKO-03.

Alergeny: Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, orzechów ziemnych i innych orzechów, sezamu, soi oraz mleka, ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, gdzie pakowane są produkty zawierające wspomniane alergeny.
Termin przydatności: Wszystkie produkty pochodzą z regularnych dostaw.

Opinie

Bądź pierwszym, który napisze opinię !

Inne produkty w tej samej kategorii: 30

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Opinie klientów i komentarze

Nikt jeszcze nie dodał opinii
w tym języku

Oceń / dodaj opinię