BIO Oliwa z Oliwek - Extra Virgin - Ekologiczna - EKOGRAM ZIELONKI

17,99 zł

  • 250ml
  • 500ml

Wybierz gramaturę

Więcej informacji

O oliwie z oliwek słów kilka

Oryginalna hiszpańska oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, tłoczona na zimno (extra virgin), o naturalnym żółtym kolorze i przyjemnym aromacie świeżych oliwek. O niskim poziomem kwasowości. Dzięki tłoczeniu na zimno, zachowuje wszystkie właściwości organoleptyczne świeżych oliwek.
Oliwa z oliwek znana i stosowana jest na całym świecie już od wielu wieków. Największą popularnością cieszy się jednak
w Hiszpanii, Portugalii, Włoszech i oczywiście Grecji. W krajach tych, jest też najwyższe spożycie oliwy z oliwek rocznie na 1 osobę. Wynosi ono około 1 litra miesięcznie. W Polsce spożycie oliwy z oliwek również wynosi 1 litr na 1 osobę ... ale niestety rocznie.

Dlaczego oliwa powinna częściej pojawiać się w naszej kuchni

Oliwa z oliwek, to naturalny olej roślinny, zawierający około 75% kwasu oleinowego (jednonienasycony kwas tłuszczowy omega – 9). Bogata w witaminy, a w szczególności witaminę A, B, E i K, a także cenne polifenole i liczne związki mineralne.

Zaleca się spożywanie 2 – 3 łyżek oliwy z oliwek dziennie.

Oliwę z oliwek, powinny w szczególności używać osoby palące papierosy. Wypicie niewielkiej ilości oliwy (1 łyżka, najlepiej rano na czczo) lub płukanie nią jamy ustnej, pomaga w oczyszczaniu zalegających złogów nikotyny. To właśnie z tego powodu, ale oczywiście nie tylko z tego oliwa z oliwek, od wieków uznawana jest za symbol urody i zdrowego życia.

Oliwa z oliwek w kuchni

Organiczna oliwa z oliwek, wspaniale podkreśla smak przygotowanych potraw, zarówno tych gotowanych, pieczonych, jaki i smażonych. Nie wnika ona w głąb smażonych potraw, nadając im jednocześnie odpowiedniej chrupkości. W krajach śródziemnomorskich oliwa z oliwek bardzo często używana jest zamiast margaryny czy masła.

Jeżeli chcemy używać oliwy z oliwek do smażenia, należy pamiętać o odpowiedniej temperaturze. W pierwszej fazie smażenia, nie powinno się nadmiernie podgrzewać oliwy, ponieważ pali się ona w nieco niższych temperaturach, niż inne powszechnie znane nam oleje. Temperatura dymienia dla oliwy z oliwek wynosi 225 st. C. Najlepiej jednak smażyć w temperaturze około 180 st. C. Zbyt niska temperatura smażenia, powoduje wsiąkanie tłuszczu w przygotowywane potrawy, natomiast zbyt wysoka – tworzenie się szkodliwych związków na ich powierzchni.
Warto zaznaczyć, że smażenie na oliwie, a szczególnie tej extra virgin, to raczej jej marnotrawstwo, ponieważ przy tak wysokich temperaturach traci ona wszystkie swoje drogocenne właściwości odżywcze. Najlepiej stosować więc oliwę z oliwek na zimno.

Trudno wyobrazić sobie potrawy z ryżu, spaghetti, owoce morza, nieliczone surówki i sałatki, warzywa (świeże i na ciepło) oraz dania z ryb bez oliwy z oliwek. Polecana jest też do smażenia jajecznicy czy omletów, duszenia grzybów, a także do zrobienia pysznego puree oraz zup kremowych. Niezastąpiona do różnego rodzaju marynat mięsnych.

Inne zastosowanie oliwy z oliwek 

Ekologiczna oliwa z oliwek extra virgin, wspaniale sprawdza się też jako naturalny kosmetyk do ciała. Może służyć jako balsam, nakładana bezpośrednio na skórę naszego ciała, co nada jej zdrowego wyglądu, a także wpłynie kojąco w przypadku niewielkich podrażnień. W celu odpowiedniego jej natłuszczeni, zaleca się ciepłe kąpiele z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Dzięki temu nasza skóra będzie nie tylko odpowiednio odżywiona, ale i gładsza w dotyku.

Jak najlepiej przechowywać oliwę z oliwek extra virgin

Ekologiczną oliwę z oliwek należy przechowywać z dala od światła, najlepiej w zaciemnionym i chłodnym miejscu. Nie przechowujemy oliwy w lodówce, ponieważ zbyt niska temperatura może spowodować jej krzepnięcie. Natomiast wystawienie oliwy na światło lub pozostawienie jej w ciepłym miejscu, powoduje że nasza oliwa jełczeje.

Informacje o produkcie

Producent: EKOGRAM ZIELONKI
Składniki:

100% BIO Oliwa z Oliwek (Extra Virgin)

Kraj pochodzenia:

Hiszpania

Dostępne gramatury:

250ml / 500ml

Certyfikaty:

Produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem: PL-EKO-03.

Alergeny: Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, orzechów ziemnych i innych orzechów, sezamu, soi oraz mleka, ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, gdzie pakowane są produkty zawierające wspomniane alergeny.
Termin przydatności: Wszystkie produkty pochodzą z regularnych dostaw.

Oliwa z oliwek wartości odżywcze

Wartość odżywcza w 100ml produktu:

Wartość energetyczna 3760 kJ / 900 kcal
Tłuszcz 100g
- nasycone kwasy tłuszczowe 15g
Węglowodany 0g
Białko 0g

Opinie

przez (Kraków, Polska) w 27 Apr 2016 (BIO Oliwa z Oliwek - Extra Virgin - Ekologiczna - EKOGRAM ZIELONKI) :
(4/5

Delikatna w smaku

Gdyby nie promocja, to bym pewnie nie kupiła, bo cena jest dość wysoka. Skusiła mnie niższa cena, spróbowałam i polecam. Oliwa jest raczej z tych delikatniejszych, ale świetnie "podkręca" smak (i wartości odżywcze) potraw. Jeśli przecena się powtórzy, to może jeszcze kupię :)

 zgłoś nadużycie
przez (Lublin, Polska) w 08 Nov 2015 (BIO Oliwa z Oliwek - Extra Virgin - Ekologiczna - EKOGRAM ZIELONKI) :
(5/5

Bio oliwa z oliwek

Bardzo dobra, nie tylko do dan śródziemnomorskich. Wyrazisty smak, niewygórowana cena.

 zgłoś nadużycie
przez (Tworóg, Polska) w 14 Jun 2015 (BIO Oliwa z Oliwek - Extra Virgin - Ekologiczna - EKOGRAM ZIELONKI) :
(5/5

Bardzo dobry

Jak w najprawdziwszych włoskich tłoczniach.Polecam!

 zgłoś nadużycie
przez (Lubrza, Polska) w 18 Aug 2014 (BIO Oliwa z Oliwek - Extra Virgin - Ekologiczna - EKOGRAM ZIELONKI) :
(5/5

Oliwa extra virgin

Podobno ciężko znaleźć dobrej jakości, prawdziwą oliwę, ale ta z dr Pelca jest naprawdę dobra.

 zgłoś nadużycie

Inne produkty w tej samej kategorii: 9

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Opinie klientów i komentarze

(4,8/5)
4 ocena(y) - 4 opinia(e)

Zobacz
przeczytaj opinie Oceń / dodaj opinię