BIO Orzechy Nerkowca - Nerkowce - Ekologiczne - EKOGRAM ZIELONKI

21,99 zł

  • 200g
  • 500g

Wybierz gramaturę

Więcej informacji

Dlaczego warto chrupać nerkowce?

Nerkowce są owocami drzewa zwanego również nanercz zachodni. W warunkach naturalnych występują przede wszystkim w Ameryce Południowej. Wiele osób uważa nerkowce za najsmaczniejsze i najlepsze orzechy. Nic w tym dziwnego, nie są tak twarde jak inne orzechy, mają tłustawy, maślany smak i gdy sięgnie się po pierwszego, natychmiast przychodzi ochota na zjedzenie całej paczki.

Nerkowce prażone lub sok z orzechów

W starożytności, gdy nerkowce były wykorzystywane jedynie przez rdzenną ludność Ameryki Południowej, spożywano je w formie prażonej, a także wyciskano z nich aromatyczny sok. Gdy portugalscy odkrywcy dotarli na amerykańskie ziemie, wywieźli wiele sadzonek nerkowca, które następnie rozprzestrzeniły się na całym świecie, szczególnie na ciepłych terenach o przyjaznym klimacie.

Wygląd nerek, smak zbliżony do migdałów

Orzechy nerkowca kształtem przypominają nerki, stąd nazwa drzewa, na którym rosną. Są dość miękkie, w smaku zbliżone do migdałów, ale – zdaniem konsumentów – o wiele od nich lepsze. Nerkowce zawierają mnóstwo zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, których nasz organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Jednym słowem – tego tłuszczu nie trzeba się obawiać. Orzechy nerkowca są jednak w związku z tym dość kaloryczne, dlatego ich spożycie powinno polegać na zjedzeniu kilku sztuk, a nie całego opakowania. Choć naprawdę trudno się przed tym powstrzymać.

Przekąska pełna smaku i składników odżywczych

Orzechy nerkowca są także bogatym źródłem bardzo wartościowego białka, oraz witamin i minerałów. W jej składzie występują witaminy z grupy B, witamina A i E, a także wapń, żelazo, magnez i cynk. To prawdziwa skarbnica cennych i potrzebnych naszemu organizmowi składników. Nerkowce doskonale smakują w pojedynkę jako zdrowa i pyszna przekąska. Już kilka sztuk dziennie pozwala na dostarczenie naszemu organizmowi niezbędnej dawki kwasów tłuszczowych.

Do kuchni chińskiej, muesli i na imprezę

Nerkowce można też dodawać do wielu potraw – doskonale sprawdzą się szczególnie w potrawach egzotycznych z kuchni chińskiej czy indyjskiej. Mogą być składnikiem deserów, ciast, mieszanek muesli czy batoników z ziarnami. Świetnie smakują także lekkie warzywne lub owocowe sałatki, oprószone startymi lub mocno posiekanymi orzechami nerkowca. Można je też podawać podczas imprez jako przekąskę do drinków.

Informacje o produkcie

Producent: EKOGRAM ZIELONKI
Składniki:

100% BIO Orzechy nerkowca

Kraj pochodzenia:

Wietnam

Dostępne gramatury:

200g / 500g

Certyfikaty:

Produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem: PL-EKO-03.

Alergeny: Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, orzechów ziemnych i innych orzechów, sezamu, soi oraz mleka, ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, gdzie pakowane są produkty zawierające wspomniane alergeny.
Termin przydatności: Wszystkie produkty pochodzą z regularnych dostaw.

Orzechy nerkowca wartości odżywcze

Wartość odżywcza w 100g produktu:

Wartość energetyczna 2314 kJ / 553 kcal
Tłuszcz 44 g
Węglowodany 30 g
-w tym cukry b.d.
Białko 18 g

Opinie

przez (Lublin, Polska) w 22 Nov 2015 (BIO Orzechy Nerkowca - Nerkowce - Ekologiczne - EKOGRAM ZIELONKI) :
(5/5
Klient ocenił produkt ale nie dodał opinii albo opinia oczekuje na moderację
przez (Lublin, Polska) w 10 Nov 2015 (BIO Orzechy Nerkowca - Nerkowce - Ekologiczne - EKOGRAM ZIELONKI) :
(5/5

Bio orzechy nerkowca

Ukochane orzechy mojego synka! Każde dziecko je pokocha za ten delikatny smak :)

 zgłoś nadużycie

Inne produkty w tej samej kategorii: 14

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Opinie klientów i komentarze

(5/5)
2 ocena(y) - 1 opinia(e)

Zobacz
przeczytaj opinie Oceń / dodaj opinię