BIO Tahini - 100% Pasta Sezamowa - EKOGRAM ZIELONKI

19,99 zł

  • 300g
  • 800g

Wybierz gramaturę

Więcej informacji

Co to jest pasta tahini

Tahini, to podstawowy składnik wielu dań tradycyjnej kuchni blisko i dalekowschodniej oraz śródziemnomorskiej, a dokładnie greckiej. Jego historia sięga przeszło 4000 lat i niezwykle trudno jest jednoznacznie ustalić skąd dokładnie się wywodzi.

Tahini (tahina), to pasta przygotowana na bazie nasion sezamu, uzyskiwana przez rozdrobnienie uprażonych, łuskanych nasion. Dzięki temu, że są one wcześniej prażone, tahini charakteryzuje się intensywnym aromatem oraz bogatym orzechowym smakiem, który zbliżony jest do masła orzechowego.

Do produkcji tahini nie używa się żadnych składników chemicznych, ani konserwantów!

Dlaczego warto stosować pastę tahini w naszej domowej kuchni

Tahini zaliczane jest do grupy produktów superfood. Jest jednym z najbogatszych źródeł magnezu i wapnia. Zawiera rówież beta – karoten, witaminę B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B5 (kwas pantotenowy), B6 oraz E (alfa – tokoferol).
Oprócz tego, tahini to niepowtarzalna kombinacja takich składników odżywczych jak białko i aminokwasy. To także bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Regularne spożywanie tahini zapobiega odkładaniu się cholesterolu we krwi, wspomaga spalanie tłuszczy oraz wspiera pracę wątroby, układu pokarmowego, a także systemu nerwowego.

Do jakich dań mogę używać pasty tahini

Tahini, to przede wszystkim niezastąpiony składnik potraw bliskowschodnich, w tym hummusu i baba ghanoush czy pasty z ciecierzycy. W kuchni arabskiej i greckiej wykorzystywany też jako składnik dipów, sosów, a nawet słodkich ciast.
Pastę tahini, możemy również wykorzystać do przyprawiania mięs, ryb, warzyw, a także ciast i zup. Może być także wykorzystywana do domowej chałwy, sosu sezamowego czy sosu tahini. 
Po wymieszaniu z syropem z agawy lub z syropem kukurydzianym, idealnie nadaje się do deserów lub bezpośrednio na pieczywo.

Po otwarciu tahini powinno się przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu w temperaturze pokojowej.

Informacje o produkcie

Producent: EKOGRAM ZIELONKI
Składniki:

100% BIO Sezam (mielone ziarno)

Kraj pochodzenia:

Grecja

Dostępne gramatury:

300g / 800g

Certyfikaty:

Produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem: PL-EKO-03.

Alergeny: Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, orzechów ziemnych i innych orzechów, sezamu, soi oraz mleka, ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, gdzie pakowane są produkty zawierające wspomniane alergeny.
Termin przydatności: Wszystkie produkty pochodzą z regularnych dostaw.

Tahini wartości odżywcze

Wartość odżywcza w 100g produktu:

Wartość energetyczna

2777 kJ / 672 kcal

Tłuszcz

60 g

Węglowodany

3,6 g

-w tym cukry

1,7 g

Białko

25,4 g

Opinie

przez (Lublin, Polska) w 13 Nov 2015 (BIO Tahini - 100% Pasta Sezamowa - EKOGRAM ZIELONKI) :
(5/5

Pasta sezamowa

Mąż uwielbia pastę sezamową nałożoną na grzanki i posypaną chilli i solą. Pyszna przekąska, a zastosowań jest o wiele więcej.

 zgłoś nadużycie

Inne produkty w tej samej kategorii: 4

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Opinie klientów i komentarze

(5/5)
1 ocena(y) - 1 opinia(e)

Zobacz
przeczytaj opinie Oceń / dodaj opinię