BIO Gorczyca - Ekologiczna - Ziarno - 250g - EKOGRAM ZIELONKI Zobacz większe

BIO Gorczyca - Ekologiczna - Ziarno - 250g - EKOGRAM ZIELONKI

Oczekiwanie na dostawę

7,49 zł

Więcej informacji

Smaczna kuchnia nie istnieje bez gorczycy

Bez gorczycy nie istniałoby wiele potraw egzotycznej kuchni. Jest ona niezbędna w daniach indyjskich, śródziemnomorskich czy nawet niemieckich. Gorczyca znana była początkowo w Indiach, gdzie używano jej już 3 tysiące lat temu. Do europejskiej kuchni trafiła w starożytności – już wtedy wykorzystywano ją do wytwarzania popularnej musztardy. W Polsce gorczyca pojawiła się stosunkowo późno, dopiero w XVI wieku i początkowo jej ziarenka służyły bardziej do celów leczniczych niż kulinarnych.

Ostre w smaku ziarenka pełne kwasów

Choć ziarenka gorczycy są maleńkie i niezbyt efektowne, zawierają wiele cennych składników. Są źródłem błonnika, łatwo przyswajalnego białka, kwasów Omega-3, selenu i magnezu. Choć kojarzy się głównie z ostrym smakiem, w rzeczywistości ta charakterystyczna gorycz pojawia się dopiero po kontakcie ziarenek z wodą. Gorczyca przez wieki miała szerokie zastosowanie w medycynie ludowej. Jest nie tylko stosowana w kuchni, ale też służy jako wypełniacz do materacy czy poduszek.

Do musztardy, marynat i mięsa w różnej postaci

Gorczyca powszechnie jest wykorzystywana do produkcji musztardy oraz mieszanek pieprzu ziołowego. Mając w domu dobrej jakości gorczycę, nic nie stoi na przeszkodzie, by zarówno musztardę, jak i ziołowy pieprz zrobić sobie samodzielnie. Ziarno gorczycy służy też jako naturalny wzmacniacz smaku dla wędlin i kiełbas, można je dodawać do dań mięsnych i rybnych, a także do marynowanych warzyw. Świetnie współgra ze świeżą dziczyzną. Gorczyca nie tylko dodaje żywności smaku, ale też przedłuża trwałość wielu produktów. Gorczyca doskonale współgra z octem, można ją więc bez obaw dodawać do ogórków, papryki czy innych warzyw w occie. Nasionami gorczycy można też, w niewielkiej ilości, przyprawiać sałatki i surówki – zyskają dzięki temu głęboki, ostrzejszy smak.

Informacje o produkcie

Producent: EKOGRAM ZIELONKI
Składniki:

100% BIO Gorczyca żółta

Kraj pochodzenia:

Indie

Dostępne gramatury:

250g

Certyfikaty:

Produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem: PL-EKO-03.

Alergeny: Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, orzechów ziemnych i innych orzechów, sezamu, soi oraz mleka, ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, gdzie pakowane są produkty zawierające wspomniane alergeny.
Termin przydatności: Wszystkie produkty pochodzą z regularnych dostaw.

Gorczyca wartości odżywcze

Wartość odżywcza w 100g produktu:

Wartość energetyczna 2126 kJ / 508 kcal
Tłuszcz 36,2 g
Węglowodany 28,1 g
Błonnik 12,2 g
Białko 26,1 g

Opinie

przez (Lublin, Polska) w 18 Nov 2015 (BIO Gorczyca - Ekologiczna - Ziarno - 250g - EKOGRAM ZIELONKI) :
(5/5

Gorczyca

Idealna do wszelkich przetworów, ale i nie tylko - doskonale sprawdza się dodana do marynaty do mięsa.

 zgłoś nadużycie

Inne produkty w tej samej kategorii: 25

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Opinie klientów i komentarze

(5/5)
1 ocena(y) - 1 opinia(e)

Zobacz
przeczytaj opinie Oceń / dodaj opinię