BIO Fasola Adzuki - Ekologiczna - 500g - EKOGRAM ZIELONI Zobacz większe

BIO Fasola Adzuki - Ekologiczna - 500g - EKOGRAM ZIELONKI

10,99 zł

Więcej informacji

Co to jest fasola Adzuki

To małe bordowe ziarna, z charakterystycznym białym paskiem. Fasola adzuki, jest powszechnie stosowana w Japonii i Chinach. W smaku przypomina czerwoną fasolę, aczkolwiek ma silny orzechowy, słodki smak. Mniej kaloryczna od czarnej fasoli czy ciecierzycy. W przeciwieństwie do większości innych ziaren, ziarna fasoli adzuki są często słodzone i używane do deserów.

Dlaczego warto regularnie stosować fasolę adzuki w naszych potrawach

Fasola adzuki to bogate źródło kwasów omega – 6, tiaminy, niacyny i kwasu foliowego oraz wielu minerałów, w tym wapnia, magnezu, fosforu, potasu, sodu, selenu czy miedzi.

Jest również naturalnym źródłem wielu witamin w tym A, B1, B2, B3, B5, B6 i B9.

Włączenie fasoli adzuki do diety, dzięki wysokiej zawartości błonnika, wspomaga ruchy jelit, co oznacza, że resztki usuwane są z organizmu skuteczniej i efektywniej.

Ze względu na wysoką zawartość białka, fasola adzuki szczególnie zalecana jest osobom odchudzającym się. Włókno z fasoli wypełnia nasz żołądek, co zapewnia uczucie sytości na dłużej.

Jak najlepiej przygotować fasolę adzuki

Fasolę moczyć przez 8 godzin. Następnie dokładnie wypłukać i zalać świeżą wodą. Gotować pod przykryciem od 40 do 60 minut lub do uzyskania pożądanej miękkości.

Fasola adzuki jest wspaniałą, zdrową bazą wielu zup i sosów. Wspaniale smakuje również z ryżem i warzywami, sprawdza się jako składnik sałatek, zastępując np. czerwoną fasolę. Pasuje również do soczewicy czerwonej i zielonej. Może być także spożywana na słodko.

Informacje o produkcie

Producent: EKOGRAM ZIELONKI
Składniki:

100% BIO Fasola Adzuki

Kraj pochodzenia:

Chiny

Dostępne gramatury:

500g

Certyfikaty:

Produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem: PL-EKO-03.

Alergeny: Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, orzechów ziemnych i innych orzechów, sezamu, soi oraz mleka, ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, gdzie pakowane są produkty zawierające wspomniane alergeny.
Termin przydatności: Wszystkie produkty pochodzą z regularnych dostaw.

Fasola adzuki wartości odżywcze

Wartość odżywcza w 100g produktu:

Wartość energetyczna 1281 kJ / 304 kcal
Tłuszcz 1,2 g
Węglowodany 41,5 g
-w tym cukry 3,1 g
Białko 23,1 g

Opinie

przez (Wrocław, Polska) w 26 Oct 2015 (BIO Fasola Adzuki - Ekologiczna - 500g - EKOGRAM ZIELONKI) :
(5/5

fasola adzuki

Bardzo dobra.

 zgłoś nadużycie
przez (Warszawa, Polska) w 07 Nov 2014 (BIO Fasola Adzuki - Ekologiczna - 500g - EKOGRAM ZIELONKI) :
(5/5

adzuki

zdrowsza siostra czerwonej fasoli. robię z niej kotlety (marchewka, seler naciowy, cebula, fasola) albo dodaję do leczo żeby uniknąć kiełbasy a urozmaicić je w białko

 zgłoś nadużycie
przez (Lubrza, Polska) w 18 Aug 2014 (BIO Fasola Adzuki - Ekologiczna - 500g - EKOGRAM ZIELONKI) :
(5/5

Fasola Adzuki

Długo szukałam fasoli Adzuki, bo tęskniłam za słodką pastą fasolową z Japonii - dzięki dr Pelc wreszcie mogłam stworzyć swoją zdrowszą wersję. Polecam bardzo gorąco.

 zgłoś nadużycie
przez (Wrocław, Polska) w 30 May 2014 (BIO Fasola Adzuki - Ekologiczna - 500g - EKOGRAM ZIELONKI) :
(4/5

fasola adzuki

Dobry produkt. Trzeba ją dłużej moczyć i gotować niż np. fasolę mung, czy soczewicę, mimo to jej niepowtarzalny smak i aromat jest warty zachodu!

 zgłoś nadużycie
przez (O, Polska) w 26 Jan 2014 (BIO Fasola Adzuki - Ekologiczna - 500g - EKOGRAM ZIELONKI) :
(5/5

fasola adzuki

Fajna fasolka:) dobra cena! polecam

 zgłoś nadużycie

Inne produkty w tej samej kategorii: 12

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Opinie klientów i komentarze

(4,9/5)
8 ocena(y) - 8 opinia(e)

Zobacz
przeczytaj opinie Oceń / dodaj opinię