BIO Ciecierzyca - Ekologiczna - 500g - EKOGRAM ZIELONKI Zobacz większe

BIO Ciecierzyca - Ekologiczna - 500g - EKOGRAM ZIELONKI

12,99 zł

Więcej informacji

Odkryj bogactwo składników odżywczych ciecierzycy

Ciecierzyca, zwana także cieciorką lub włoskim grochem, wygląda dość ciekawie. Te niewielkie, pomarańczowe ziarenka o niezbyt regularnym kształcie bardziej przypominają orzeszki, a jednak należą do rośli strączkowych. Smak ciecierzycy łączy w sobie smak grochu i orzeszków – jest łagodna, po przygotowaniu ma kremową konsystencję i słodkawy aromat.

Tradycyjny składnik egzotycznych potraw

Ciecierzyca popularnie rośnie w ciepłym klimacie. Mieszkańcy krajów śródziemnomorskich oraz bliskowschodnich znają ją od dawna i wykorzystują na wiele sposobów. Jest podstawą wielu smacznych potraw, którymi zachwycamy się podczas podróży do Egiptu czy Turcji – dodaje się ją, między innymi, do humusu oraz popularnych falafeli. Na polskich stołach ciecierzyca znana jest od kilku stuleci, jednak nie cieszy się taka popularnością, jak inne rośliny strączkowe.

Mnóstwo białka, błonnika i minerałów

Podobnie jak inne rośliny strączkowe, ciecierzyca jest bardzo bogatym źródłem białka. Dostarcza sporo aminokwasów egzogennych, czyli takich, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ale nie jest on w stanie sam je sobie wytworzyć. Białko ciecierzycy jest łatwo przyswajalne, dzięki czemu jest szybko przetwarzane w układzie pokarmowym i wykorzystywane jako budulec komórkowy. Cieciorka zawiera też sporo węglowodanów, z których większość to węglowodany złożone. Dzięki temu jest to produkt o niskim indeksie glikemicznym, który nie powoduje gwałtownych wyrzutów insuliny do krwi. Ciecierzycę mogą więc bez obaw jeść diabetycy oraz osoby, które są na diecie odchudzającej. Ciecierzyca zawiera też sporo błonnika pokarmowego oraz witaminy i minerały, między innymi witaminę A, C, K, kwas foliowy, potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor.

Zastosowanie ciecierzycy w zdrowej kuchni

Ciecierzycę można w kuchni wykorzystać na wiele sposobów: do dań wegetariańskich, egzotycznych oraz potraw ze zdrowej kuchni. Świetnie pasje do sałatek, past kanapkowych, gulaszy warzywnych czy leczo. Można ją dodawać do kotletów wegetariańskich, świetnie pasuje do ryżu, makaronu, różnego rodzaju kasz. Idealnie komponuje się z pomidorami, awokado czy do przeróżnych sałat. Zanim jednak dodamy ją do potraw, należy suchą ciecierzycę zalać wodą i odstawić na 12 godzin, a dopiero później ugotować.

Sposób przygotowania

Ziarna ciecierzycy wypłukać, a następnie moczyć co najmniej 8 godzin (można dodać łyżeczkę sody oczyszczonej). Należy jednak pamiętać, że pod wpływem wody ciecierzyca pęcznieje. Po tym czasie ciecierzycę odcedzić i dokładnie wypłukać. Gotować przez ok. 1 godzinę lub do uzyskania preferowanej miękkość. Do gotującej się ciecierzycy, można dodać łyżkę bulionu wegetariańskiego (ewentualnie kostkę bulionu warzywnego). Ciecierzyca po ugotowaniu powinna być chrupiąca, ale nie miękka. Po ugotowaniu ciecierzyca może być przechowywana w lodówce przez kilka dni. Stanowi idealny dodatek do zup, gulaszów, sałatek czy past.

Informacje o produkcie

Producent: EKOGRAM ZIELONKI
Składniki:

100% BIO Ciecierzyca

Kraj pochodzenia surowca:

Kraj przetworzenia:

Włochy

Niemcy

Dostępne gramatury:

500g

Certyfikaty:

Produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem: PL-EKO-03.

Alergeny: Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, orzechów ziemnych i innych orzechów, sezamu, soi oraz mleka, ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, gdzie pakowane są produkty zawierające wspomniane alergeny.
Termin przydatności: Wszystkie produkty pochodzą z regularnych dostaw.

Ciecierzyca wartości odżywcze

Wartość odżywcza w 100g produktu:

Wartość energetyczna 1297 kJ / 310 kcal
Tłuszcz 5,9 g
Węglowodany 44,3 g
-w tym cukry 2,3 g
Białko 18,5 g

Opinie

przez (Gdynia, Polska) w 31 Oct 2014 (BIO Ciecierzyca - Ekologiczna - 500g - EKOGRAM ZIELONKI) :
(5/5

Hummus

Codziennie na kolację zjadam kanapkę z hummusem :) Cieciorka nadaje dobrą konsystencję do różnych past na chleb.

 zgłoś nadużycie
przez (Mokrzyska, Polska) w 09 Jul 2014 (BIO Ciecierzyca - Ekologiczna - 500g - EKOGRAM ZIELONKI) :
(5/5

Polecam

ze względu na białko i witaminki polecam spróbować...zapewne u was też zagości na stałe...

 zgłoś nadużycie
przez (Sochaczew, Polska) w 25 Jun 2014 (BIO Ciecierzyca - Ekologiczna - 500g - EKOGRAM ZIELONKI) :
(5/5

Idealna na humus

Głównie używam jej do przygotowania humusu. Moim ostatnim odkryciem jest dodanie do gotowania odrobiny sody, co skraca czas gotowania, a ciecierzyca nie wymaga wielkiego miksowania.

 zgłoś nadużycie
przez (Wrocław, Polska) w 15 Jun 2014 (BIO Ciecierzyca - Ekologiczna - 500g - EKOGRAM ZIELONKI) :
(5/5

Ciecierzyca

Ma specyficzny smak, jednocześnie słodki i lekko orzechowy. Trzeba ją długo moczyć i gotować, aż stanie się miękka. Polecam.

 zgłoś nadużycie
przez (Warszawa , Polska) w 18 May 2014 (BIO Ciecierzyca - Ekologiczna - 500g - EKOGRAM ZIELONKI) :
(5/5

CIECIERZYCA

Dodatek do sałatek, na domowy hummus, wegetariańskich kotletów i falafelków.

 zgłoś nadużycie

Inne produkty w tej samej kategorii: 12

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Opinie klientów i komentarze

(5/5)
7 ocena(y) - 7 opinia(e)

Zobacz
przeczytaj opinie Oceń / dodaj opinię