BIO Płatki Amarantusa - Ekologiczne - 500g - EKOGRAM ZIELONKI Zobacz większe

BIO Płatki Amarantusowe - Ekologiczne - 500g - EKOGRAM ZIELONKI

Oczekiwanie na dostawę

14,99 zł

Więcej informacji

Dlaczego warto używać zboża przyszłości

Amarantus obecnie nazywany jest zbożem przyszłości, jednak wcale nie jest odkryciem naszych czasów. Rośliną uprawną był już ponad 5 tysięcy lat temu – uprawiali go głównie Majowie, Aztekowie oraz Inkowie. Miał znaczenie nie tylko w kuchni, ale też w kulcie religijnym. Ludność wierzyła, że placki robione z mąki amarantusowej połączonej z ludzką krwią dodawały odwagi wojownikom idącym na wojnę. Co więcej, amarantus był dla dawnych ludów tak cenny, że służył także jako środek płatniczy.

Kompleksowy mix prozdrowotnych substancji

Dziś również amarantus doceniamy, choć z zupełnie innych powodów. Przede wszystkim, jest bardzo bogaty w wartości odżywcze. Zawiera wiele łatwo przyswajalnych węglowodanów, błonnika, minerałów, takich jak wapń, żelazo, magnez, potas oraz witaminy. Jest też cennym źródłem antyoksydantów, a także naturalnie nie zawiera glutenu. Amarantus jest całkowicie bezpieczny dla zdrowia, smaczny i sycący. Kolejnym istotnym dla naszego zdrowia składnikiem amarantusa są nienasycone kwasy tłuszczowe oraz skwalen, czyli ważny składnik lipidów tworzących w naszym organizmie barierę ochronną.

Wszechstronne zastosowanie kulinarne

Płatki amarantusa to rozgniecione i wysuszone ziarna, które doskonale smakują, dodają energii i na długo zabijają głód. Są świetnym dodatkiem do żywności. Można z ich wykorzystaniem przygotować domowej roboty muesli, batoniki zbożowe czy po prostu jeść po dodaniu jogurtu. Płatki amarantusa świetnie sprawdzają się przy wypiekach – można je dodawać do domowego chleba czy ciasta. Idealnie sprawdzi się w ciasteczkach, poprawiając ich smak oraz podnosząc właściwości prozdrowotne. Jest też bardzo cennym i wartościowym dodatkiem do potraw wegetariańskich – zup, kotletów z roślin strączkowych czy farszów do bułeczek. Amarantus nie traci swoich cennych właściwości podczas obróbki termicznej – można go smażyć, gotować lub piec, a i tak będzie tak samo wartościowy, jak przed obróbką. Płatki z amarantusa warto włączyć do codziennej diety – mają wszechstronne zastosowanie kulinarne, są zdrowe i – przede wszystkim – bardzo smaczne.

Informacje o produkcie

Producent: EKOGRAM ZIELONKI
Składniki:

100% BIO Płatki z amarantusa

Kraj pochodzenia surowca:

Kraj przetworzenia:

Indie

Niemcy

Dostępne gramatury:

500g

Certyfikaty:

Produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem: PL-EKO-03.

Alergeny: Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, orzechów ziemnych i innych orzechów, sezamu, soi oraz mleka, ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, gdzie pakowane są produkty zawierające wspomniane alergeny.
Termin przydatności: Wszystkie produkty pochodzą z regularnych dostaw.

Płatki amarantusa wartości odżywcze

Wartość odżywcza w 100g produktu:

Wartość energetyczna 1476 kJ / 353 kcal
Tłuszcz 7,11 g
Węglowodany 71,05 g
-w tym cukry 0,53 g
Białko 15,53 g

Opinie

przez (Lublin, Polska) w 18 Nov 2015 (BIO Płatki Amarantusowe - Ekologiczne - 500g - EKOGRAM ZIELONKI) :
(5/5

Amarantus

Super źródło żelaza. Synek uwielbia zupę mleczną z amarantusem.

 zgłoś nadużycie
przez (Gdynia, Polska) w 13 Oct 2014 (BIO Płatki Amarantusowe - Ekologiczne - 500g - EKOGRAM ZIELONKI) :
(5/5

BIO PŁATKI AMARANTUSA

Charakterystyczny posmak, ale w połączeniu z innymi płatkami niewyczuwalny a warte spożywania ze względu na wartości odżywcze. Dobre również jako zagęstnik.

 zgłoś nadużycie

Inne produkty w tej samej kategorii: 24

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Opinie klientów i komentarze

(5/5)
2 ocena(y) - 2 opinia(e)

Zobacz
przeczytaj opinie Oceń / dodaj opinię