BIO Otręby orkiszowe - 500g - EKOGRAM ZIELONKI Zobacz większe

BIO Otręby Orkiszowe - Ekologiczne - 500g - EKOGRAM ZIELONKI

Oczekiwanie na dostawę

9,99 zł

Więcej informacji

Co to są otręby orkiszowe

Orkisz, to stara niemodyfikowana odmiana wysokowartościowego zboża, w 100% przyswajalna przez organizm ludzki. Ziarna orkiszu dojrzewają w grubych łupinach, które chronią je przed zanieczyszczeniami czy insektami.
Jeszcze w XIX wieku, orkisz był najpopularniejszym zbożem uprawianym w Polsce, a w szczególności na Pomorzu i Kujawach. Z biegiem czasu, został niestety zapomniany i zepchnięty na bok. Obecnie orkisz ponownie zyskuje co raz większą popularność. Aktualnie największymi producentami orkiszu są Niemcy, Francja, Włochy, Czechy i Słowacja.

Otręby orkiszowe, to niezbędny składnik zdrowej diety. Otręby, to otoczka zboża, pozostała z przemiału ziarna na mąkę. Według miłośników zdrowej kuchni, otręby to najbardziej wartościowa część ziarna, która daje nam siłę, zdrowie i sprawność fizyczną.
Otręby orkiszowe, mają przyjemny, lekko orzechowy smak. Są łatwostrawne i dzięki wysokiej zawartości błonnika, na długo po spożyciu pozostawiają uczucie sytości. Regularne spożywanie otrębów orkiszowych, w połączeniu ze zdrową dietą, może prowadzić do zwiększenia naszej odporności czy oczyszczenia naszego organizmu z toksyn.

Dlaczego otręby orkiszowe powinny na stałe zagościć w naszej codziennej diecie

Otręby orkiszowe, to bogactwo składników odżywczych. Posiadają więcej błonnika, białka czy tłuszczu, niż otręby pozyskiwane z innych odmian pszenicy. Są bogatym źródłem mikro i makroelementów, a w szczególności żelaza, magnezu, wapnia, cynku i potasu. Oprócz tego, otręby orkiszowe zawierają znaczną ilość witamin, w tym witaminę A, D, E, B1, B2, B6 i PP.

Błonnik zawarty w otrębach orkiszowych, to błonnik łatwo rozpuszczalny, którego głównym zadaniem, jest poprawa przyswajalności składników odżywczych przez organizm. Bogate w błonnik otręby, łagodnie, ale niezwykle skutecznie czyszczą nasze jelita, jednocześnie wspomagając procesy trawienne. Oprócz tego, otręby orkiszowe zawierają znaczne ilości białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz kwas krzemowy, niezwykle istotny dla zdrowia skóry, włosów i paznokci.

Regularne spożywanie otrębów orkiszowych, nie tylko poprawia motorykę naszego przewodu pokarmowego, ale również wpływa na budowę masy mięśniowej i poprawia wydolność organizmu. Otręby orkiszowe, są naturalnym środkiem poprawiającym nastrój, dlatego polecane są w szczególności w okresie przemęczenia zarówno fizycznego, jak i psychicznego.

A co można zrobić z otrębami orkiszowymi

Otręby orkiszowe, doskonale nadają się jako dodatek do panierki czy musli. Niezastąpione do wypieków ciast, ciasteczek oraz chleba. Otręby można dodać również do wszelkich sosów, zup, surówek czy sałatek. Mogą być spożywane na surowo.
Otręby orkiszowe maja wiele zastosowań!

Informacje o produkcie

Producent: EKOGRAM ZIELONKI
Składniki:

100% BIO Otręby orkiszowe

Kraj pochodzenia:

Niemcy

Dostępne gramatury:

500g

Certyfikaty:

Produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem: PL-EKO-03.

Alergeny: Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, orzechów ziemnych i innych orzechów, sezamu, soi oraz mleka, ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, gdzie pakowane są produkty zawierające wspomniane alergeny.
Termin przydatności: Wszystkie produkty pochodzą z regularnych dostaw.

Otręby orkiszowe wartości odżywcze

Wartość odżywcza w 100g produktu:

Wartość energetyczna 746 kJ / 178 kcal
Tłuszcz 4,7 g
Węglowodany 18 g
-w tym cukry 1,9 g
Białko 16 g

Opinie

przez (Lublin, Polska) w 18 Nov 2015 (BIO Otręby Orkiszowe - Ekologiczne - 500g - EKOGRAM ZIELONKI) :
(5/5

Otręby orkiszowe

U nas otręby zazwyczaj jedzone sa w jogurcie lub koktajlu, ale także dodajemy je do domowych placuszków - jako zdrowy zagęstnik.

 zgłoś nadużycie

Inne produkty w tej samej kategorii: 24

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Opinie klientów i komentarze

(5/5)
1 ocena(y) - 1 opinia(e)

Zobacz
przeczytaj opinie Oceń / dodaj opinię